Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Připravil o desítky milionů 261 klientů, kteří chtěli domek. Teď podal ústavní stížnost

Autor: ČTK, pk - 
26. června 2018
14:02

Bývalý jednatel společnosti Lidové domky Pavel Hric podal ústavní stížnost. Justice mu vyměřila šest let vězení za zpronevěru peněz klientů. Hric se vězení dlouho vyhýbal, letos v dubnu jej v Praze zadržela policie. Podání ústavní stížnosti je patrné z justičních databází. Jde o poslední mimořádný opravný prostředek.

Hric podle rozsudku zpronevěřil 40 milionů korun. Většině z 261 poškozených má také uhradit škodu, kterou svým jednáním způsobil. Verdikt loni v květnu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud.

V dubnu Hrice po dlouhém vyhýbání policie zadržela

Stopa Pavla Hrice, který podle soudu zpronevěřil desítky milionů korun, končila před rokem ve Slaném. Letos v dubnu policie zjistila, že muž jezdí do Prahy. Pohyboval se bez dokladů a jezdil vlakem, aby se vyhnul silničním kontrolám.

Společnost Lidové domky lákala v letech 2004 až 2007 zákazníky na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů korun, klienti se však bydlení nedočkali.

Hric se v minulosti hájil tím, že smlouvy s klienty nepodepisoval a nic neorganizoval. Společnost podle něj řídila jeho tehdejší přítelkyně a jeho společník.

Podle obžaloby Hric plánoval koupi pozemků v obci Sibřina. Pozemky tehdy spadaly pod ornou půdu, muž ale jednal se zastupitelstvem obce o změně územního plánu. Zároveň se zájemci o stavbu domků uzavíral smlouvy a současně od nich přebíral zálohy.

Zastupitelstvo obce se původně k záměru stavělo vstřícně, ale poté, co začala část obyvatel protestovat proti plánované zástavbě, se změna územního plánu neuskutečnila. Většina klientů společnosti pak od smlouvy odstoupila, někteří dostali zálohu zpět, ale všechny pohledávky firma uhradit nemohla.

Hric podle obžaloby vybíral zálohy i ve chvíli, kdy věděl, že se změna územního plánu neuskuteční. Firma také ze záloh poskytovala vysoké půjčky a pořizovala si drahá auta.

„Obviněný prokazatelně finanční prostředky vybrané od poškozených použil k jinému účelu, než na jaký byly poskytnuty,“ stojí v letošním rozhodnutí Nejvyššího soudu, který Hricovo dovolání odmítl.

Na Domažlicku naboural kamion do rodinného domu:

 

Zobrazit celou diskusi