Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie ukončila nelegální technoparty u Jablonce. Účastníci riskovali životy na kolejích

Autor: base, ČTK - 
9. června 2018
18:15

Asi 60 lidí se v pátek večer sjelo na pozemek nedaleko Jablonce nad Nisou na nelegální technoparty. Majitel pozemku - Lesy České republiky - akci nepovolil. V sobotu ráno policisté proto vyzvali účastníky, aby technoparty ukončili a místo opustili, technaři výzvu uposlechli a začali odjíždět. Na webu o tom informovala mluvčí krajských policistů Ivana Baláková.

Policisté ukončili údajnou oslavu narozenin s produkcí hudby nejen kvůli tomu, že se uskutečnila bez povolení majitele pozemku, ale také kvůli bezpečnosti účastníků i ostatních lidí v okolí. „Vzhledem k tomu, že se akce konala v místě frekventované silniční komunikace a železniční trati, kde jejím účastníkům hrozilo nebezpečí vážné újmy na zdraví nebo smrti, dále vzhledem k tomu, že technaři mohli vytvářet svým chováním rizikové situace pro ostatní účastníky silničního provozu a také proto, že akce probíhala bez povolení majitele pozemku, vyzvali policisté dnes krátce po deváté hodině ráno technaře, aby svoji party ukončili a místo opustili. Ti výzvu uposlechli,“ uvedla Baláková.

Někteří řidiči motorových vozidel nemohli odjet hned, protože byli pod vlivem alkoholu nebo drog. „Takové šoféry jsme samozřejmě do silničního provozu nepustili,“ dodala policejní mluvčí. Odpoledne zůstávaly podle ní na místě jen posádky dvou aut, jejichž řidiči čekali na vystřízlivění.

Už předtím policisté snížili nejvyšší povolenou rychlost na přilehlé frekventované silnici I/35 z 90 na 50 kilometrů v hodině a částečně uzavřeli pravý jízdní pruh ve směru na Liberec. „Situace na místě si vyžádala i zpomalení provozu na železniční trati,“ poznamenala Baláková.

Řidičům, kteří se svými vozy parkovali v lese, hrozí za porušení lesního zákona pokuta do výše 50.000 korun. „Osoba, která na akci pouštěla ze sound systému techno hudbu, se bude v této souvislosti zodpovídat z přestupku proti veřejnému pořádku, který bude řešit magistrát města Jablonce nad Nisou,“ doplnila mluvčí.

Na přelomu dubna a května se u Liberce konala mnohem delší a masovější Technoparty Czarotek Free Party, které se zúčastnilo kolem 7000 lidí. Hluk z 25 hudebních systémů pět dní obtěžoval obyvatele blízkého i vzdáleného okolí. Konala se na soukromém pozemku se souhlasem majitele. Obešla se bez vážnějších deliktů a policie neměla důvod zasáhnout. Organizátoři se dopustili jen přestupků proti veřejnému pořádku, když akci včas neohlásili a nedodrželi noční klid.

fotrpjotr ( 10. června 2018 05:24 )

Smažky a věřím,že voliči pirátů.

Zobrazit celou diskusi