Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kuřáků po protikuřáckém zákonu mírně ubylo. A víc lidí řeší, jestli přestat

Autor: ČTK, ivm - 
31. května 2018
14:35

Kuřáků v Česku mezi roky 2016 a 2017 ubylo o 3,5 procenta. Loni jich bylo 25 procent, za posledních šest let ubylo šest procent. Asi o pět procent více lidí také chce přestat kouřit. Vyplývá to z průzkumu Státního zdravotnického ústavu, který kouření v populaci sleduje každoročně. Před rokem začal platit zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který zakazuje kouření v restauracích. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má zákon na pokles počtu kuřáků vliv.

„Obecně se prevalence kouření v populaci snižuje. Nejvíce kuřáků je ve věku 15 až 24 let. Ze všech průzkumů vyplývá, že pokud tito mladí začnou kouřit, tak se závislosti těžko zbavují. A většinou začínají kouřit v různých barech, na diskotékách nebo v restauracích,“ vysvětlil ministr. Vítá proto zamítnutí snah o zmírnění protikuřáckého zákona.

Tito mladí kuřáci vykouří průměrně pět až devět cigaret denně, starší dospělí mezi 15 a 24 cigaretami denně a senioři od 10 do 14 denně. Podle studie adiktologů z 1. lékařské fakulty UK vykouřili sledovaní kuřáci od zavedení zákona průměrně o 2,1 cigarety denně méně.

Z průzkumu podle Marie Nejedlé ze SZÚ také vyplývá souvislost mezi vzděláním a kouřením, nejvíce kuřáků je mezi lidmi se základním vzděláním. Asi třetina kuřáků v posledních dvanácti měsících projevila zájem s kouřením přestat. Odborníci ale varují, že úspěšnost je velmi nízká. Zvyšuje se, pokud závislý vyhledá odbornou pomoc včetně léků.

Lékaři upozorňují, že přestane-li kuřák cigarety užívat, výrazně se sníží riziko, že onemocní chorobou, kterou kouření vyvolává či zhoršuje, jako je rakovina, cévní nemoci nebo infarkt. „Pokud pacient po infarktu přestane kouřit, je to nejlepší prevence, aby se infarkt neopakoval,“ řekl předseda České kardiologické společnosti Miloš Táborský. 

Zdravotní benefity po konci kouření přicházejí brzy

Průzkum dále ukázal, že téměř pětina populace je doma vystavena tabákovému kouři, nejvíc mladí mezi 15 a 24 lety. Mezi lidmi, kteří doma dýchají cigaretový kouř, je asi polovina nekuřáků. Kolem deseti procent nekuřáků dýchá kouř na pracovišti.

Podle Světové zdravotnické organizace WHO je po deseti letech, kdy člověk přestane kouřit, riziko rakoviny plic zhruba poloviční než u kuřáka. Po 15 letech bude riziko vzniku ischemické choroby srdeční stejné jako u nekuřáka, už po roce poloviční než u kuřáka. Po pěti až patnácti také u cévní mozkové příhody, lidově zvané mrtvice. Některé benefity se ale projeví mnohem dříve. Do dvaceti minut klesne srdeční frekvence a krevní tlak, do 12 hodin hladina oxidu uhlenatého v krvi na normál, do dvou až dvanácti týdnů se zlepší srdeční oběh a funkce plic. 

Náměstkyně ministra Alena Šteflová připomněla, že polovina kuřáků na nemoci kouřením způsobené umírá, po vysokém krevním tlaku jde o nejčastější příčinu úmrtí. Na světě jde asi o sedm milionů lidí ročně, milion z toho kvůli pasivnímu kouření. V Česku zemře asi o 16.000 lidí ročně. V zemi se vykouří asi 21 miliard kusů cigaret. Stát podle ministra kouření stojí asi 100 miliard korun ročně, počítají se nejen náklady na léčbu, ale také nemocenská či invalidní důchody a také ztráta ekonomické aktivity u lidí, kteří zemřou předčasně. Na spotřební dani z tabáku se vybere méně.

Podíly kuřáků v populaci dle průzkumu SZÚ v letech 2012 až 2017

   Podíl kuřáků celkem  Podíl žen-kuřaček  Podíl mužů-kuřáků  Kuřáci ve věku 15 až 24 let (z kuřáků)
2012  31,3 %  26,3 %  36,5 %  45 %
2013  29,9 %  23,7 %  36,4 %  39 %
2014  31,4 %  25,8 %  37,4 %  38 %
2015  24,1 %  21 %  27,3 %  35 %
2016  28,6 %  22,5 %  35 %  34,5 %
2017  25,2 %  19,9 %  30,8 % -

zdroj: průzkum SZÚ

gabreta ( 31. května 2018 21:31 )

Kuřák určitě nesmrdí víc než ty, když jsi denně nalitej!

Zdeněk Kopečný ( 31. května 2018 16:54 )

Článek pojednává o kouření tabáku. Já jsem nekuřák od svých asi 24 let, tj. doba asi 48 let a nelituji toho. Za zničení zdraví nikotin a hlavně další zplodiny z kouře NESTOJÍ. Na některé bafálky ale nic neplatí; statistiky a doktoři jim nic neříkají a obrázky na krabičkách cigaret si zakryjí. Pak až se ozve rakovinka, tak jsou z toho vedle; pane doktore zachraňte mě !!! Nepoučitelní a nenapravitelní . Pro mě přestat kouřit nebylo složité, řekl jsem si odteď a dost. Když si člověk pořád říká, že odzítřka přestane, tak nepřestane. Je to projev slabé vůle, neumět se zbavit návyku. Někdo propadne chlastu, někdo tabáku, další (experimentátoři) fetům. Takoví lidé si nedovedou svůj život naplnit nijak jinak, než závislostmi. Zlozvyk se stává pánem nad jejich osudem. Je to jako vláčení koule přikované k noze. Dále: co se týká třeba zákazu kouření na zastávkách MHD, tak si všímám, že někteří čmoudilové to neberou moc vážně. Na zemi možná ubylo pár vajglů. Kolemstojící to s kuřáky řešit nebudou a strážníci MP samozřejmě nejsou všude. Na zastávkách nejsou tabulky se zákazem, na zemi není vyznačen prostor zákazu. Strážníci ho budou přeměřovat? Dohadovat se s kuřáky? To přece má být všechno důkladně promyšleno a vyřešeno. Jinak osobně jsem pro zákaz. Moje svoboda totiž začíná tam, kde končí svoboda těch druhých.

bredy ( 31. května 2018 16:35 )

průzkum,výzkum a ono je to desetiletí stejné.jenom se víc fetuje.

Zobrazit celou diskusi