Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Proč dovážet lékaře? Zájem mladých o medicínu je velký, ale na výuku chybí peníze

Autor: ula - 
18. dubna 2018
06:00

Čeští lékaři stárnou. Jejich průměrný věk se podle statistik pohybuje kolem 60 let a odborníci se shodují, že je nutné lékařskou populaci omladit. Pomoci měl i projekt, který umožňoval příchod lékařů z Ukrajiny, ten však v následujících týdnech končí, protože ho ostře zkritizovala řada zdravotnických komor. Podle děkanů lékařských fakult je problém úplně někde jinde. Mladí by rádi medicínu studovali, ale školy na ně nemají peníze. Musí tedy přijímat velmi nízký počet uchazečů a za nízké platy se nechce učit ani lékařům.

Statistiky lékařských fakult hovoří jasně - zájem o studium medicíny neklesá a několikanásobně překračuje kapacitu fakult.

Přijímáme 110 studentů z cca 1050-1100 uchazečů, takže cca 10 % z celkového počtu zájemců,“ řekla Blesk Zprávy Ivona Závacká, proděkanka Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

„Za posledních pět let sice mírně klesl počet podaných přihlášek - v roce 2013 jsme evidovali přes 8000 přihlášek na Lékařskou fakultu MU a v letošním roce jich bylo 7300 - jde ale spíš o pokles populační křivky než o pokles zájmu. Počet studentů se v posledních pěti letech pohybuje od 4700 v roce 2013, přes 4770 v roce 2015 až po 4500 v roce 2017,“ uvedla Tereza Fojtová, mluvčí Lékařské fakulty Masarykovy univerzity s tím, že ročně přijmou 1 100 studentů.

„1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ročně přijímá cca 700 studentů všeobecného lékařství, 50 studentů zubního lékařství, cca 400 nelékařských zdravotnických oborů (adiktologie, nutriční specialista, ergoterapie, fyzioterapie) a přibližně 150 studentů do anglické paralelní výuky,“ říká děkan Aleksi Šedo.

Ne všichni samozřejmě studium dokončí. V roce 2017 absolvovalo 1. LFUK 698 studentů za všechny obory, na Ostravské univerzitě dokončí studium 80 studentů, 800 absolventů pak úspěšně opouští Masarykovu univerzitu.

Je jasné, že taková čísla populaci lékařů rozhodně neomladí.

Video  Medici trénují zavádění kanyl na modelech a masu  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Fakulty: Na více studentů nemáme peníze

Výuka medicíny je podle zástupců fakult velmi finančně náročná, ze stávající výše dotace ze strany státu není možné přijímat větší počty studentů při zachování kvality výuky.

„Prostředky fakultám ze státního rozpočtu přiděluje Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Nyní dostávají pouze 2/3 financí, které jsou na výuku potřeba. Zbytek si fakulty musejí vydělat samy z příjmů z výuky v anglických studijních programech, přičemž každý rok odmítají vysoké procento uchazečů o studium z kapacitních důvodů. Tato vysoce nestandardní a nezdravá situace je zcela neudržitelná již z krátkodobého hlediska,“ varuje Šedo.

Podle proděkanky Závacké musí být také posíleno personální zázemí, ale také prostorové a materiální vybavení.

Lékaři nechtějí učit

Peníze nezbývají ani na platy učitelů na medicíně. „Přestože jde o přední odborníky, na nichž závisí příští kvalita českých lékařů, jejich kolegové lékaři v nemocnicích mají dvojnásobné platy,“ poukázal děkan 1. LF UK na stále nižší ochotu lékařů a zdravotníků věnovat se pedagogické práci.

Více peněz v příštím roce?

„V současnosti Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy a Asociace děkanů lékařských fakult ČR připravují návrh, jak financování fakult dlouhodobě posílit,“ dodává děkan.

„Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zahájil jednání s ministrem školství a s děkany lékařských fakult v souvislosti s navýšením počtu studentů lékařských fakult. Do poloviny roku by MZ a MŠMT měly vládě předložit desetiletý program na zvýšení počtu studentů lékařských fakult a s tím související návrh jejich financování. Spustit by se mohl už v příštím školním roce,“ potvrzuje i Gabriela Štěpányová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Proč mizí lékaři v zahraničí?

Podle Šeda není problémem naší medicíny odchod lékařů do zahraničí, který je v posledních letech stabilní, kolem 10 %, ale právě jejich stárnutí a také ne úplně dobrý stav zdravotnické sítě. 

„Z individuálního pohledu může být jistě důvodem k odchodu výše výdělku, preference konkrétního zdravotnického systému, ale i pozitivní touha po obohacení zahraniční zkušeností, která je velmi užitečná i v jiných oborech,“ doplňuje Šedo.

„Pro mladé lidi je v dnešní době důležité také větší osobní volno,“ přibližuje důvody odchodu proděkanka Závacká.

hedvicka ( 18. července 2018 21:00 )

Je zcela samozřejmé, že stát musí změnit tu vyčůranou politiku, tj. studovat na lékaře a pak z čr zmizet? Víte co milionů kč stojí ti lékaři, kteří po studiu vypadnou někam do ciziny? Ano, nechť jdou mimo čr, ale "zadarmo ani kuře nehrabe", nechť na studium přispějou, jinak to nejde, bože můj, kdy už tady u nás všechno začne mít nějaký řád, jak je možné, že si tu tak rádi hrajeme na demokracii, ale to s demokracií nemá nic společného, až vám lékař řekne vás neošetřím, neznám vás, tak mnohým z vás, těch rádobydemokratů-např.politiků, spadne čelist. Nejhorší je, že se to těm protekčním pacientům-např. politikům nestane, takto se chovají ti mudři k nám, normálním smrtelníkům. A vězte, že je to síla, je to fakt někdy k pláči.Ponaučte se vy politici-chytrolíni z minulého režimu, mnohému se naučíte, v mnohém budete muset couvnout, vaše nabubřelost je neskutečná, přitom nic neznáte, nic nevíte, nic neumíte a jen pořád kritizujete, už konečně vládněte, tvořte potřebné zákony, myslete na lidi a buďte tomu národu trochu potřební, to vám vy rádoby politici nedochází, že národ už vás má plné zuby??? Nové volby a doufám, že komunisté budou konečně zase na výslunní !!! A to hlavně vaší zásluhou, vy rádobypoliti!

agfor ( 18. dubna 2018 11:49 )

sebr ( 18. dubna 2018 09:15 )

Pro lékaře platí, že je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. A to nyní platí stonásobně. Profesor Pirk v televizi říkal, že tohle povolání nekončí ve 4 odpoledne, ale vzdělávat se musí lékař celý život. Ovšem dnešní mladí lékaři? S diplomem v ruce jsou králové, i když nic neumí. Sestra je pro ně jen sekretářka vařící kafe. Ale jakmile se jedná o odborný zákrok, tak se ptají sester, co mají dělat. A to vím z praxe dcery na klinické JIPce. A tam jde mnohdy o život pacienta. Pro tyto takydoktory je důležitější golf, tenis, moderní auto, exotická dovolená, peníze jako na západě a v 16 hodin padla. Pacient je daleko za tím! Navíc je na škodu, dle mého názoru, přílišná oborová specializace. Přitom zdraví člověka je řada vzájemně souvisejících činností. A to ti dřívější lékaři věděli. A taky podle toho léčili.

flora ( 18. dubna 2018 08:49 )

Peněz na výuku i lékařů je dost. Stačí jim uzákonit povinnost, že 10 let po promoci budou muset pracovat pouze ve státním sektoru. Tam dnes zůstávají jen ti staří a mladí odcházejí rovnou na soukromé kliniky.Tam to totiž sype a odpovědnost prakticky žádná. Ten nový ministr, už asi 26 v pořadí za 29 let tomu zdravotnictví dá taky dobře na pr.del. Jako všichni jeho předchůdci.

jezibababa ( 18. dubna 2018 08:00 )

Zrušte začleňovací a různé zbytečné neziskovky, které nikdy nic nevyřeší, a nezačlení, zrušte studium zbytečných disciplin na univerzitách a ušetřené peníze dejte na studenty medicíny.

Zobrazit celou diskusi