Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi prohrávají s Evropou: Nízké platy, drahé bydlení, volání i pošta

  • Autor: bud - 
    18. 4. 2018
    05:02

    Přestože Češi pobírají jedny z nejnižších platů v Evropě, za řadu služeb nebo zboží platí horentní ceny. Například za telefonování, poštu nebo bydlení vydají mnohem více než obyvatelé většiny zemí EU. Obecně jsou sice ceny zboží, potravin nebo benzinu srovnatelné nebo dokonce nižší, než je evropský průměr, nízké mzdy a vysoké zdanění práce však tuto výhodu výrazně stírají.

  • 1.Bydlení

    Podle loňské analýzy společnosti Deloitte potřebují Češi na pořízení vlastního bytu mnohem déle vydělávat, než je tomu v řadě jiných evropských zemí. Na průměrný byt o velikosti 70 metrů čtverečních potřebují bezmála 11 celých ročních platů, zatímco Němci nebo Nizozemci méně než 5 ročních platů. Kratší dobu musí na bydlení šetřit také třeba lidé v Maďarsku, Polsku, Itálii nebo ve Francii.

    Ceny bytů a domů v Česku zároveň v uplynulých dvou letech rostly výrazně rychleji než ve většině zemí EU, od roku 2015. Podle srovnání Eurostatu rostly ve třetím čtvrtletí 2017 meziročně o 12,3 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí o 8,4 procenta. V Německu, Belgii, Francii, Švédsku nebo Lucembursku rostly třikrát méně, v Itálii dokonce ceny obecně klesaly.

    Ceny bytů v Česku rychle stoupají (ilustrační foto) Ceny bytů v Česku rychle stoupají (ilustrační foto) | Profimedia

  • 2.Poštovní služby

    Například podle posledního srovnání Evropské komise patří obecně poštovní služby v Česku k těm nejdražším. Například při posílání standardní domácí zásilky nebo dopisu platí méně lidé ve 12 zemích, včetně Estonska, Španělska nebo Portugalska. Při přepočtu na takzvanou paritu kupní síly jsme na tom dokonce hůře než 17 zemí v případě domácích zásilek a hůře než 20 zemí v případě zásilek do zahraničí.

    Jde navíc o čísla za roky 2015 a 2016, takže nezahrnují například významné zdražení služeb České pošty od začátku roku. Třeba známka na pohled nyní stojí 19 korun, což je více než ve všech sousedních zemích.

    Ceny poštovních služeb Ceny poštovních služeb | Evropská komise

  • 3.Telefonování a mobilní služby

    Češi za data i volání zaplatí více než ve většině evropských zemí. Ukázala to nedávná analýza Evropské komise, která srovnávala nabídky mobilních operátorů v jednotlivých zemích. Za volání a mobilní data platí více jen lidé v Řecku. Nejméně naopak utratí Poláci, Italové, Rakušané, Lotyši a Litevci. Ve většině ukazatelů platili Češi třikrát až čtyřikrát více než zákazníci v těchto pěti nejlevnějších zemích.

    Češi za data i volání zaplatí více než ve většině evropských zemí Češi za data i volání zaplatí více než ve většině evropských zemí | Shutterstock

  • 4.Potraviny

    Ceny potravin a nealkoholických nápojů dosahují v Česku na 80 procent průměrných cen v EU a obecně jsou v evropském srovnání páté nejlevnější. Nejméně platí v Polsku a Rumunsku, a to ještě asi o desetinu méně než Češi.

    Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 5.Životní náklady

    Srovnávat ceny spotřebitelských produktů není příliš možné, protože do značné míry záleží na tom, o jaké produkty jde, odkud pocházejí a jak vysoké jsou v dané zemi daně. Eurostat ale dlouhodobě sleduje obecné cenové indexy týkající se útrat průměrných domácností v zemích EU. Zahrnují například oblečení, výdaje za jídlo, vzdělání, zdraví, dopravu či telefonování a to včetně národního zdanění. Z něj vyplývá, že v letech 2005 až 2015 se Česko drželo v běžných výdajích domácností na úrovni přibližně 70 procent průměru EU. Nižší ceny mělo dlouhodobě šest zemí.

  • 6.Platy

    Výhody v podobě obecně nižších cen většiny potravin, zboží a dalších výdajů domácností se relativně snadno vytrácí v souvislosti s obecně výrazně nižšími platy. Z evropského platového srovnání Česko totiž nevychází dobře, podle Eurostatu jsou Češi sedmí nejhůře placení zaměstnanci. Hůře jsou na tom jen lidi v Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Maďarsku, Litvě, Chorvatsku a Lotyšsku. Zatímco průměr všech zemí EU je mzda 23 euro na hodinu, v Česku je to v průměru 10 euro. Hned 10 zemí má průměrné platy dokonce třikrát vyšší než Česko.

    Česko má zároveň v mezinárodním srovnání jedno z nejvyšších zdanění práce na světě. S průměrnou daní 43 procent je v žebříčku osmé a překonalo dokonce i severské země Dánsko, Švédsko nebo Norsko, které mají tradičně velmi vysoké daně. Průměr je přitom 36 procent. Nejvíce se na tom podílejí sociální odvody placené zaměstnavatelem, které činí více než 25 procent. Vyplývá to ze studie OECD z roku 2017, která zkoumala daňové zatížení mezd.

illyria ( 18. dubna 2018 12:10 )

ať si v Německu berou klidně 2 miliony... Mě nevadí nízké mzdy v ČR, ale drahé zboží (některé dražší než v Německu) a nájmy... Za socialismu se dalo na nájem 10 % výdělku (máma vydělávala 2200 a byt 97 metrů čtverečních s elektřinou, plynem a vodou stál 270 kč...) a zbytek byl na jídlo a zábavu... Mimochodem potraviny byly dotované a lístek do kina za 2 kč...

illyria ( 18. dubna 2018 12:05 )

Tak hlavně, že máte banány každý den... Já mám smůlu, mě banány nechutnají...

agfor ( 18. dubna 2018 11:43 )

To je ta česká degracíííje - ukradni, co můžeš.

renataren ( 18. dubna 2018 10:58 )

Kapitalismus plodí zlo... A nikdo mi to nevymluví... jsme otroci západu a ještě za to někteří blbci chodí demonstrovat na Václavák!!! Český lid je neuvěřitelně hloupý! Vždyť oni chodí protestovat za udržení svých mizerných platů na Václavák ! Tohle normálně smýšlející člověk prostě nepochopí...

gladio ( 18. dubna 2018 10:42 )

stavební pozemek 1989 10 000k kčs. dnes 2 200 000 kč , kapitalismus je zlo, pravicové havlofašistické mafie už ukázaly co dovedou

Zobrazit celou diskusi