Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam s mezerou pro záchranku? Ignorované pravidlo silnice čeká změna

Autor: mah - 
10. dubna 2018
06:15

Možná nejméně dodržované pravidlo provozu na českých dálnicích se dočká změny. Jde o povinnost vytvořit v koloně uličku pro vozidla záchranářů. Tu v kolonách na českých dálnicích potkáte jen málokdy, a pokud se o ni řidiči pokusí, působí často zmatky odlišnost českých a evropských pravidel. To se nyní rozhodlo změnit ministerstvo dopravy. Upozornila na to na svém webu televize Nova.

V současnosti v Česku platí to, že dva pruhy uhýbají doleva a jen vozy v pravém „pomalém“ pruhu by měly zajet ke krajnici. Mezi pravým a prostředním pruhem by tak měla vzniknout alespoň třímetrová ulička pro vozidla pro sanitku či hasiče.

Čeští řidiči ovšem toto pravidlo často ignorují a záchranářům uhýbají až v okamžiku, když se k nim jejich auta blíží. Tedy v momentě, kdy jsou auta nalepená jedno za druhým a manévrování pak bývá složité. Příjezd hasičů nebo záchranky se tak mnohdy prodlužuje o cenné minuty, které mohou znamenat klíčový rozdíl mezi životem a smrtí.

Jinde v Evropě je to jinak

Situaci mnohdy komplikuje i to, že mnoho českých šoférů se řídí pravidly, která jsou běžná jinde v EU, podle těch se ulička má vytvářet mezi prostředním a levým pruhem. Ministerstvo dopravy by proto pravidla rádo sjednotilo. „Pozměňovací návrh, který to řeší, už je ve Sněmovně,“ potvrdil pro televizi Nova vedoucí Samostatného oddělení BESIP.

Nová úprava by tak uličku pro záchranáře řešila stejně jako v Rakousku nebo Německu. Nově by se tak auta z pravého pruhu měla zařadit ke krajnici, ty z prostředního by se ale nově měla řadit taktéž vpravo. K levé straně by nově měli zajet pouze řidiči v „nejrychlejším“ levém pruhu. Ulička by tak nově měla vést mezi levým a prostředním pruhem.

„Zcela jednoznačně je to změna nejenom logická, ale také běžné používaná v celé Evropě,“ komentoval návrh novely mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota. Pokud změna projde, měla by nová pravidla začít platit od podzimu.

Nejdůležitější je uličku vytvořit včas

Kromě expertů změnu vítají i záchranáři. Společně s dopravními experty ale upozorňují, že zásadní je, aby řidiči uličku vytvořili hned při dojetí do kolony. V opačném případě komplikují záchranářům práci a brzdí je od příjezdu k nehodě.

Co by se měnit nemělo, jsou postihy pro řidiče, kteří uličku neuvolní. Zůstanou tedy ve výši 2000 korun na místě a 2500 ve správním řízení. Stejně tak se nemění pravidla pro dálnice se dvěma pruhy. V takovém případě se každý řidič má zařadit na „svou“ stranu dálnice. Podobné to je i v případě většího počtu sudých pruhů. Ti, kteří jedou blíže levé straně, se řadí vlevo, ti kteří jedou více vpravo, se zařadí ke krajnici. Vozidla záchranářů pak využijí uličky, která vede středem dálnice.

Zdeněk Kopečný ( 10. dubna 2018 14:49 )

S tou hudbou, dá-li se to tak nazvat, je to fakt. Někdy stojím 5 m od, auta ze kterého se ozývá bubnování tamtamů, i když má zatažená okna . Lze namítnout, že je to věc vkusu - budiž. Jak v tom rámusu ale proboha může někdo soustředěně řídit ???. Když z toho vyleze, tak mu v hlavě asi zvoní zvony katedrál! Při takové jízdě nemůže slyšet sirénu záchranky, hasičů, Policie. Co s tím? Jistě, může to být nevěnování se řízení, ale zvenku to není vidět .

Zdeněk Kopečný ( 10. dubna 2018 11:24 )

V ČR není velmi často dodržováno ustanovení zákona o sil. provozu ohledně stání vozidel . Musí zůstat volný jízdní pruh pro každý směr jízdy, tj. v jednosměrce min. 3 m, v obousměrce 6 m. Hasiči, kteří mají vozy široké 2,5 m, musí někde i přemístit parkující auta, aby se dostali k zásahu . Tady v Olomouci je takového parkování spousta a nikdo to neřeší (MP, PČR) . Buď ulice budou průjezdné nebo to budou jen parkoviště bránící v projetí!

bobou ( 10. dubna 2018 09:25 )

Téměř denně jsem svědkem těchto chaotických situací na našich silnicích. Naši řidiči jsou absolutně neukáznění vůči záchranným sborům. Vůbec nesledují situaci kolem sebe a pak když se na ně nalepí houkající auto záchranářů, tak zmatkují a někdy ani neuhnou a zdržují jejich plynulý průjezd. Vždycky když jsem svědkem této situace, tak si říkám, kéž by ty jsi byl v té sanitě, nebo hořelo u tebe doma... Možná by jsi místo poslouchání hlasité hudby, čumnění do mobilu, čtení zpráv, telefonování atd. dával větší pozor co se děje kolem tebe samotného a nemohl jsi potom být překvapený a vyjukaný...

sany12 ( 10. dubna 2018 09:04 )

Je to dobré sjednotit, jelikož zde jezdí i cizinci.Takže stejná pravidla, je to logické.

Zobrazit celou diskusi