Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spolužáci.cz končí. Zlomila jim vaz nová směrnice EU a sociální sítě

Autor: zuz, bud - 
4. dubna 2018
18:10

Služba Spolužáci.cz po 14 letech končí, informace se objevila přímo na jejích stránkách. V plné verzi navštívíte web ještě do 24. května, potom už bude možné jen stahovat zde uložené dokumenty a fotografie. I to je ale časově omezené, a to do 31. srpna. Definitivně totiž Spolužáci.cz ukončí provoz 1. září. Vaz jim zlomila mimo jiné nová směrnice EU o ochraně osobních údajů.

Spolužáci „to balí“ také kvůli GDPR. „Od 25. května začne platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Abychom mohli změny, které z něj vyplývají, implementovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat. Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb,“ uvedla produktová manažerka Spolužáků Veronika Prokopová.

GDPR (General Data Protection Regulation) je nová směrnice EU, která brzy začne platit a přinese menší revoluci v nakládání s osobními údaji, dotkne se úplně každého. Nová pravidla mají lépe chránit informace o každém z nás, ať už jde o klasické údaje jako datum narození či adresu, nebo údaje velmi citlivé, mezi něž patří třeba etnický původ, zdravotní stav i genetické nebo biometrické údaje.

Alternativa nebude

Kromě toho ale službu využívalo čím dál tím méně lidí. Počet návštěvníků se podle prohlášení rok od roku snížoval. Na začátku roku 2018 to bylo přes 20 tisíc lidí denně. Pokles nových uživatelů byl prý patrný už od roku 2015. Alternativní služba tak prý v plánu není. Velký vliv měly na klesající popularitu webu sociální sítě typu Facebook či Twitter.

„Spolužáky jsem používala ještě před několika lety, ale odešla jsem. V podstatě je převálcoval Facebook,“ prozradila čtenářka Hanka (32). A stejný pohled na věc má i Kamila (26): „Web jsem používala. Potom ale přišel Facebook a ztratilo to pro mne smysl.“

„Jako třída jsme ho měli. Jak na základní škole, tak na gymnáziu. Poté ale přišel Facebook a dneska už na Spolužáky neznám ani přihlašovací údaje,“ popsal svoji zkušenost Jan (27).

Co kdy končí? Do 24. května lze provádět všechny úkony jako doposud. Po tomto datu se už nezaregistrují noví uživatelé. Nebude možné přidávat spolužáky ani třídy, nebo editovat profily. Nepůjde přidávat fotogarfie nebo další informace. Bude se jednat jen o přechodnou dobu, kdy si naopak jednotlivé třídy budou moci stahovat to, co za léta na platformu nahrály. Definitivní ukončení bude 1. září 2018. 

lukasojd ( 15. září 2019 20:46 )

Ahoj, připravil jsem navazující projekt najdispoluzaky.cz. Místo kde se můžete vrátit do mladých let a připojit se opět ke své třídě.

Lukáš

janejaneja ( 9. dubna 2018 14:18 )

Teplabuchto: Prosím tě, do Spolužáků se přihlašuješ kódem, když ho nemáš, tak se tam nedostaneš. Takže asi tak.

janejaneja ( 9. dubna 2018 13:57 )

Takže předpokládám, že končí i fb, Instagram, Twitter a další.. Pokud né, tak porušují ochranu dat.

TeplaBuchta ( 4. dubna 2018 22:10 )

 V pořádku👍👍 Naprosto stupidní web "služba". Osobní údaje kohokoliv a mezi to patří i to, jakou kdo navštěvoval školu, nemají být přístupné kdejakému niemandovi, co se zaregistruje a vy to nemůžete ovlivnit.

diskutujici ( 4. dubna 2018 19:37 )

Vyhledal jsem si spoluzacky podle jmen jeste za svobodna, spoluzaky podle skoly a rocniku. Na FB jak? Stejnych jmen jsou tam mraky a podle jmena za svobodna se najde houby. Nesmysl s ukoncenim

Zobrazit celou diskusi