Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontrola vajíček před Velikonocemi: Kvůli polským antibiotikům jich bude víc

Autor: CTK, ivm - 
26. března 2018
12:24

Až v 80 procentech polských chovů se využívají antibiotika, reagovalo s odkazem na informace polských médií české ministerstvo zemědělství. Nařídilo proto větší kontroly dovozu před Velikonocemi, sdělilo v pondělí v tiskové zprávě. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska je zahraniční produkce z Polska levnější, protože tamní producenti dostávají větší podporu od státu.

Zesílené kontroly začaly podle ministerstva v polovině března, budou pokračovat do konce měsíce. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se do ČR nyní vozí i vejce z Nizozemí, kde se loni řešila fipronilová aféra. Obchodní řetězce podle ní tak možná prodávají zboží, které na „Západě“ nechtějí.

Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše se v polských chovech i na základě veřejných dat spotřebovává na jednotku produkce dvojnásobek antibiotik oproti ČR. Ministerstvo uvedlo, že v ČR se spotřeba dlouhodobě snižuje – mezi lety 2010 a 2016 o 38 procent.

V loňském roce veterináři zakázali uvolnit na český trh 250 000 vajec z dovozu, o rok dříve 1,1 milionu vajec. V ČR se podle údajů ministerstva loni vyrobilo 2,3 miliardy kusů vajec. V posledních letech stavy nosnic rostou – v roce 2015 jich bylo 8,9 milionu, loni skoro 9,3 milionu. Podle Jandejska nejde o velký posun, alespoň se podle něj zastavil trend poklesu. Ročně sní v průměru každá osoba v ČR kolem 250 vajec na osobu.

Na skořápce každého vejce musejí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Video  Velikonoce na Staromáku  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Vše o Velikonocích najdete zde >>>

pepen ( 26. března 2018 14:33 )

Bohužel je to pravda,co nechtějí v Německu,Rakousku,Holandsku atd.-vozí k nám a Slovensko atd.Jsme pro velkopodnikatele a výrobce řetězců...zlaté doly!!!!Vydělávají na nás protože jsme blbci a co je ve slevách koupíme.Při tom šmejdi to mají za směšné ceny....jinak by se to muselo vyhodit!!!Druhořadý odpad pro Českou. Nevěřím tomu,že se to změní!!!!

ivoadler ( 26. března 2018 13:12 )

Tuhle neděli jsme zase slavili. Řízky byly dvojí: kuřecí a vepřové. Vzal jsem si samozřejmě vepřové. Kuřecí maso konzumuje jen gastronomický kamikadze.

Zobrazit celou diskusi