Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechy víc lákají hotely pro dospělé. Dovolené bez dětí chtějí milenci i učitelky

Autor: ula - 
20. března 2018
05:13

Ve snaze vyhnout se dětskému křiku u bazénu a v restauracích si lidé stále častěji vybírají dovolenou v hotelech, které jsou označené „Adult Only“, tedy „Pouze pro dospělé“. V těchto rezortech mají totiž jistotu, že tam nenarazí na děti do 15 nebo 18 let. Touha užít si dovolenou jen mezi dospělými se mezi Čechy tak rozmohla, že některé cestovní kanceláře uvažují o vydání speciálního katalogu. Na kolik vás dovolená bez dětí vyjde?

V zahraničí má tento druh cestování daleko delší tradici. V USA např. fungují cestovní kanceláře, které se specializují na zájezdy pouze bez dětí, navíc vás vypraví i v letadle či autobuse, kde vám zaručí, že neuslyšíte dětský pláč.

Takové cestovní kanceláře v Česku zatím nejsou. Možnost užít si dovolenou bez dětského křiku nebo bez rizika, že vám dítě skočí v bazénu na hlavu, vyhledává stále více Čechů.

„Standardně hotely s označením Adult only nabízejí ubytování pro osoby starší 15 někde dokonce až 18 let. Vždy záleží na podmínkách daného hotelu. Tyto hotely disponují i soukromou pláží pouze pro dospělé,“ řekl Blesk Zprávy mluvčí CK Fischer Jan Bezděk a dodal: „Vzhledem k tomu, že zájem o ně roste, chystáme do budoucna i speciální katalog.“

Tento typ hotelů si zatím musíte u cestovek vyžádat na pobočce osobně, protože v katalozích je jich pouze zlomek. Pokud si hledáte zájezdy na internetu, sledujte, zda jsou hotely označené „Adult only“, případně některé vyhledávače už umožňují tuto volbu zadat předem.

Více barů, kurzy vaření i tance

„Zařízení i programy jsou zaměřeny pro dospělé, například animační programy, večerní taneční zábava, větší důraz na dress code i klidové zóny. Dokonce i architektura a vnitřní zařízení těchto hotelů bývá atraktivnější pro oko dospělého, neboť se zde například vyskytují hrany a rohy, které by byly v rodinných hotelech nepřípustné,“ vysvětluje výhody hotelů pro dospělé Václav Nekvapil, mluvčí CK Blue Style.

Podle Michala Tůmy z cestovní agentury Invia je v takových hotelech k dispozici více barů, wellness center a kosmetických center. Zatímco v rodinných hotelech jsou animační programy zejména pro děti, v hotelech pro dospělé jsou naopak kurzy vaření, fotografování a tance.

Nejvíce hotelů  bez dětí v Řecku

Největší výběr hotelů bez dětí najdete v Řecku. Nicméně tyto hotely jsou ve všech oblíbených destinacích, kam míří i čeští turisté, tedy ve Španělsku, Turecku nebo i Egyptě. Ještě více se tyto hotely objevují v exotických zemích, jako jsou země v karibské oblasti.

Když na podobný hotel nenarazíte, nebo si nedokážete představit, že byste se dětem vyhýbali neustále, můžete si zkontrolovat, zda hotel, kam cestujete, má Adult only zóny, tedy např. terasy, bazény nebo oddělené části restaurací, kam mohou pouze dospělí.

Dovolená ideální pro učitelky

Podle cestovek je věkové rozpětí klientů, kteří chtějí trávit nerušenou dovolenou, široké. „Typicky se ale jedná o pár kolem 40 a více let. V poslední době se k nim ale přidávají bezdětné páry a ti, co vyráží na líbánky. Samostatnou a velmi silnou skupinou, pro kterou je tento druh hotelů atraktivní, jsou učitelky,“ dodává Nekvapil.

Za nepřítomnost dětí si připlatíte

„Hotely tohoto typu bývají obvykle dražší než standardní rodinné,“ říká Simona Fischerová z portálu eTravel.cz. Je to také kvůli tomu, že v naprosté většině případů spadá toto ubytování do vyšší kategorie, a tak ceny odpovídají pětihvězdičkovým hotelům. To ale také závisí na dané lokalitě. Za pětihvězdičkový hotel v Turecku si zcela jistě zaplatíte méně než za stejný hotel v Řecku.

Čtěte více: Top 10 trendů, kterými se Češi řídí při výběru dovolené

isabela.krasna ( 29. března 2018 13:10 )

Hezký den, zajímavý článek. Je pravda, že se letos chystáme na nějaké hezké místo, kde moc dětí nebude. Podívejte se na Korsiku: https://www.nev-dama.cz/leto/francie/korsika). Co na ni říkáte?

dandova ( 20. března 2018 14:10 )

Na to nemusím být ani milenka ani učitelka.

santikxauz ( 20. března 2018 11:52 )

Cestování a svoboda Tak do západní Evropy - kam jsme skoro celej život nemohli, tak tam to asi nepude. Německo, Francie, Anglie, Švédsko aj. to asi nebude ono - samej lágr, samej muslim. Domácí se tam sami bojí ven a navíc většina památek, kvůli čemu bych tam jel, je ve velkých městech a tam je muslimů nejvíc. A s babou, dcerou, vnučkou už vůbec ne. S děckama raději ani do Norska ne! Dám jim na ***, a domů jedu bez nich... Na jih Evropy raději taky ne. Všude černo a plno. Tam bych se bál i bez bab. Už to nepude ani do jihovýchodní Asie - i tam řádí IS, hoří a bouchají sebevrazi. Tam, kam se ještě nedávno jezdilo - Egypt, Tunis, Afrika a Arábie, tak tam ani náhodou. Zbývají velcí bratři. Ten nový - USA mně nechce. Musí vědět proč, co tam chci, nač tam chci, jak tam a kde a proč budu a jak dlouho a s kým a s čím tam budu. Když si na letišti kýchnu, o tom, že bych si prdnul ani neuvažuji, tak mně z letiště vrátí a kufry pošle za mnou. Tak mi zbývá ten druhý - Rusko. Když se mrknou do pasu a uvidí, že jsem z Kocábova, tak dostanu na budku a pomažu zpět, jak nejmenovaný poslanec. Tak jsem ještě ve větší ***i jak před revolucí. Havel říkal, že se nemám bát. Nezaměstnanost, že nebude, abych se nenechal zastrašit. Zdražovat se nebude, abych se nenechal zastrašit. Že budu moct cestovat po celým světě, abych se nenechal zastrašit. Že budu moct říkat, co si myslím. O všem, že budeme rozhodovat v referendu, abych se nenechal zastrašit. Potom prdnul do hlíny a zůstalo po něm jen jméno na korejským letišti a na nějaký lavičce v Japonsku. Až na jaře vyrazí další várka muslimských doktorů a inženýrů do Němec a až to Makrela přebere a podlidi pošle k nám, tak se opět nenechám zastrašit! To se rovnou poseru! To už nebudu moct vylízt ani před barák. Tam by mně umyli vodním dělem ti, co mně mají pomáhat a chránit.

bubu144 ( 20. března 2018 07:53 )

Tito rodiče asi neznají Malého prince. Pokud půjdou dětem příkladem a budou je vychovávat, nebudou je muset nechávat doma a stydět se za ně. Pobyt s vychovanými a milovanými dětmi by měl být krásný zážitek i pro rodiče. Zanechá vzpomínky na obou stranách. Chápu hotely pro milence i učitelky( o těch je všeobecně známé, že si jezdí užívat), ale rodiny by měla dovolená spojovat.

pajato73 ( 20. března 2018 07:43 )

ja byla na Kube v takovem hotelu, to bylo od 16 let... to bylo pres den suuuper, ale vecer se ti mladi ozirali jako zvirata...

Zobrazit celou diskusi