Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aukční portál Aukro znovu čelí kritice: Připravili mě o čtyři kousky, říká numismatik

Autor: Zuzana Zelenková - 
13. března 2018
06:07

Aukční web Aukro znovu čelí kritice. Podle Tomáše Touška (44) z jihočeské obce Čkyně, který na něm na konci března vyhrál 4 aukce, se společnost nechová dle vlastních smluvních podmínek. Tomáš, jehož největším koníčkem je numismatika, sice 4 mince vydražil, prodejce ho ale později kontaktoval, že za ně nemá platit, protože mělo Aukro zrovna výpadek. Muž si myslí, že je přístup portálu k řešení problému laxní. Aukro se hájí tím, že u všech prodejců, kteří ten den prodávali, postupovalo stejně.

„Aukro se zastavilo a mlčí. Mně se jejich jednání nelíbí,“ uvedl pro Blesk Zprávy Tomáš. Ten na portálu obchodoval 21. února a vydražil do svojí sbírky čtyři nové mince. Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že nemá vlastně nic.

„Aukro tvrdí, že mělo výluku a obchod nemůže být ukončen a že aukce nebyla celou dobu vidět. Přitom na mých příhozech je vidět, že můj příhoz přistál a všechny 4 aukce jsem vyhrál. Po asi 2 hodinách mi psal prodávající, abych nic neplatil, že Aukro nefungovalo. Tak jsem mu psal, že o tom nevím a že aukce jsem vyhrál,“ popsal celou situaci Tomáš.

Mince nedostal, náhradu také ne

Následovala žádost o vrácení provize. Prodejci prý platforma následně nabídla prodloužení aukce, s čímž podle Tomáše nesouhlasil. Pak už se nic dalšího nedělo. Podle Tomáše přišla jen zpráva, že Aukro už nic víc udělat nemůže, od té doby je prý vzájemná komunikace na bodu mrazu.

To ale nebyl první Tomášům střet s aukčním webem. V minulosti tuto záležitost poznal „z druhé strany“. Prodával minci, která měla být vydražená za 5 tisíc korun. Náhle její cena spadla mnohem níž. Při pozdější konzultaci s webem Aukro muži sdělilo, že žádné podobné chování v daný den nezaregistrovalo.

Blesk Zprávy s Tomášovým příběhem o tom, jak vydražil čtyři mince, které chtěl zaplatit, ale nesmí, konfrontovaly Aukro. To přiznává výpadek. O náhradě však nepadla ve vyjádření ani zmínka.

Aukro: „Ano, měli jsme výpadek

„Potvrzuji, že dne 21. 2. se menší část uživatelů Aukro.cz mohla setkat s dočasnou nedostupností platformy a v důsledku toho nemohla přihazovat na aukce. Proto jsme vyšli vstříc prodejcům, aby se sami rozhodli, zda chtějí započaté transakce dokončit. Vzhledem k tomu, že takto postižen byl minimální počet našich zákazníků, řešili jsme tento problém individuálně na základě jednotlivých dotazů. Mrzí nás, jestli se nějaký kupující cítí být dotčený těmito okolnostmi,“ uvedla za Aukro jeho marketingová manažerka Michaela Balarinová.

Nebyl to zdaleka první problém, se kterým se web potýkal. V loňském roce tady nastaly rozsáhlé výpadky, které byly spojené s přechodem z polské platformy na českou. Vypadla tenkrát část funkcí a lidé hrozili i hromadnými odchody. Nefungovala například nabídka „Kup teď“ nebo oblíbený Manažer prodeje. A negativní komentáře se například na Facebooku společnosti množí i v současné době. Je však otázkou, jeslit je to jen „síla zvyku“, nebo oprávněné lamentování.

Aukro se prý přes všechny problémy snaží fungovat a svým zákazníkům nabízí řadu novinek. V poslední době prý slaví úspěch charitativní aukce, ve které mohou zájemci nakupovat nejrůznější artefakty českých olympioniků, jako brýle Ester Ledecké, nebo třeba vestu Evy Samkové. Zatím se prý takhle povedlo vybrat 100 tisíc korun.

kutill ( 5. října 2018 13:29 )

POZOR !!! Prodáváte na Aukro.cz ? Pokud jim nepošlete naskenovaný OP tak vám zablokují účet, není to tak trochu vydírání? když máte účet už přes rok a máte tam již zaběhnutý prodej? Zde asi něco nebude v pořádku.

Brnooo ( 13. března 2018 11:38 )

Nefunfovalo jak mělo a přesto si Aukro napočítalo provizi? Zlatí Poláci v tomto. Já už tam nejdu ani nakupovat, natož prodávat. K tomu víc jak půlka nabídek přeprodej z Číny.

vera51 ( 13. března 2018 09:57 )

Aukro bylo par let super.Ale pak se to nejak zvrtlo, jestli puvodni majitel aukro prodal, nevim ,ale uz to neni to co byvalo, skoda.

openha ( 13. března 2018 09:18 )

AUKRO a LET GO JSOU OPRAVDU PODIVNÉ BAZARY NA ČESKÉM TRHU,PO ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH ZEJMÉNA V OVLÁDÁNÍ,VYHLEDÁVANÍ,ČI RUŠENÍ UŽ NEPLATNÉHO, JSEM PŘEŠEL NA TRADIČNÍ ČESKÉ BAZARY !!!

Grifinity ( 13. března 2018 07:10 )

Místo toho, aby cpali peníze do hokeje, měli by najmout pořádný programátory. Ty kydy jak do toho nacpali 20000 hodin práce, jsou k smíchu, když to stále nefunguje tak jak u Poláků.

Zobrazit celou diskusi