Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čínští křesťané čekali na azyl v Česku víc než 2 roky. Stát odmítl prvního z nich

Autor: base, ČTK - 
21. února 2018
14:50

Ministerstvo vnitra ve středu začalo čínským křesťanům rozesílat rozhodnutí, zda v Česku získají či nezískají azyl. Zhruba 30 křesťanů zastupuje Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU), která zatím obdržela tři rozhodnutí. Právnička Hana Franková řekla, že zatím prostudovala jedno, v němž vnitro azyl neudělilo.

Číňané chtějí tuzemský azyl získat, jelikož tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Zhruba šedesátičlenná skupina podala žádosti o azyl v roce 2016. Část ale vzdala dlouhé čekání a rozhodnutí se bude týkat asi 40 lidí. Podle Frankové bude vnitro verdikty o udělení či neudělení azylu předávat tento týden a další dva následující.

Franková uvedla, že si první zamítnutou žádost o azyl musí prostudovat. Nicméně klientovi doporučí, aby by podal žalobu. „Stejně tak, kdyby byly zamítnuty žádosti těch ostatních, tak budeme doporučovat, aby naším prostřednictvím podali žaloby. My ty případy považujeme za důvodné,“ vysvětlila Franková.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Rozhodnutí českých úřadů se vleklo. Interpelacím kvůli tomu čelil bývalý premiér Bohuslav Sobotka i jeho nástupce Andrej Babiš. Sobotka předloni vyloučil, že by za prodloužením azylového řízení s čínskými křesťany byly politické tlaky nebo české zájmy v Číně. Objevily se například informace, že Číňany hloubkově prověřují české tajné služby, které se zajímaly o to, jestli mezi nimi nejsou špioni. Čínský tisk po provalení případu psal, že se skupina pouze za křesťany vydává a že jde o nelegální migranty.

VIDEO: Čína se pyšní nejdelším skleněným mostem na světě:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 21. února 2018 15:36 )

pravda,pravda

petr.novic@... ( 21. února 2018 15:08 )

A KDO EMIGROVAL OD NÁÁS DO číny?

Zobrazit celou diskusi