Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zřítil se z ledopádu. Pro těžce zraněného horolezce v Jizerkách letěl vrtulník

Autor: jer, ČTK - 
10. února 2018
19:42

V Jizerských horách se v sobotu odpoledne vážně zranil čtyřicetiletý horolezec. Zřítil se při výstupu po ledopádu v údolí nad Velkým Štolpichem. Do obtížně přístupného terénu musela horská služba povolat vrtulník. Zraněného horolezce pak transportovali v podvěsu pod vrtulníkem. Média o tom informoval mluvčí Horské horské služby Radek Zeman.

Informaci o pádu muže na skalnatý povrch pod ledopádem dostal dispečink horské služby ve 14:45. „Ihned jsme vyrazili na sněžném skútru, ale poslední úsek na severní část pohoří jsme museli absolvovat s veškerým vybavením pěšky,“ popsal výjezd zasahující člen Horské služby Jizerské hory Zdeněk Müller. Spolu s horskými záchranáři vyrazil k nehodě vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce.

Horolezec bez jakéhokoliv jištění spadl z výšky jen asi čtyř metrů, ale i tak si podle horské služby způsobil vážné zranění. „Podle všeho utrpěl komplikovanou zlomeninu nohy. My jsme jej ošetřili, nasadili mu vakuovou dlahu a připravili na transport vrtulníkem. Ten ale u nás nemohl přistát,“ poznamenal Müller. Záchranáři tak museli zraněného naložit do spuštěného podvěsu a posádka pak muže vytáhla. Po krátkém letu zraněného přeložili z podvěsu do vrtulníku a dopravili do liberecké nemocnice.

„U horolezců jsou lezecké terény na severních svazích našeho pohoří velice oblíbené a v zimě je přitahují i ledopády v některých lokalitách. Všichni ale musí za všech okolností dbát na to, aby lezli řádně jištěni a nepouštěli se do terénů, na které nestačí,“ zdůraznil náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Zejména ledové stěny podle něj lezce přitahují, k jejich zvládnutí ale pouhé základy lezení na skalách nestačí.

Zobrazit celou diskusi