Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dozvuky Vánoc: V internetových bazarech se nakupily tisíce nevhodných dárků

Autor: ČTK - 
14. ledna 2018
10:19

Internetové bazary překypují nabídkou nevhodných vánočních dárků, ke kterým lidé nemají účtenky či nevědí, v jakých obchodech je „ježíšek“ pořídil. Část dárků, které se obdarovaným nelíbily, se také vrací do obchodů. Často jde o oblečení nebo kuchyňské spotřebiče. Množství vraceného zboží ale podle obchodníků každoročně klesá.

„Měkké“ balíčky patří vždy mezi rizikové dárky. „Ukazuje se, že odhad správné velikosti je alchymie zejména u kalhot. Právě ty totiž lidé nyní prodávají jednou tak častěji než před Vánoci,“ dodal Kolář. Lidé se také často zbavují mp3 přehrávačů, kterých je mezi inzeráty o 53 procent více než před svátky.

Další část dárků, které se nesetkaly se zájmem obdarovaného, lidé vrátili obchodníkům. „Vracelo či vyměňovalo se nejprodávanější zboží, tedy počítače nebo mobilní telefony, v řádech drobných tisíců kusů. Vyměňovaly se především dárky, které nevyhovovaly velikostí, barvou, designem, kapacitou nebo byly duplicitní,“ uvedla Patricie Šedivá z Alza.cz.

Na serveru Sbazar.cz přibyly v posledních dnech tisíce nových inzerátů. Zdaleka nejčastějším nevhodným dárkem jsou historické knihy, kuchařky, oblečení či dětské zboží.

„Sledujeme, že téměř dvojnásobně vzrostl počet nových inzerátů historických knih a častěji lidé prodávají také kuchařky. V případě nových knih jde v těchto žánrech často o hodnotné publikace, proto je logické, že řada lidí využije možnosti prodeje namísto toho, aby se na knihu prášilo někde na poličce,“ řekl produktový manažer služby Sbazar.cz Pavel Kolář.

Špatná barva

V Datartu nejvíc nevhodných dárků zákazníci vrátili nebo vyměnili hned 27. prosince. „Tento rok zákazníci nejvíce vraceli mobilní telefony, malé kuchyňské spotřebiče a výrobky péče o vlasy, kdy nejčastějším důvodem byla nevhodně zvolená barva, nebo stejný dárek dostali vícekrát,“ uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Podle Andrey Čižmářové z internetového obchodu Kasa.cz se počet vrácených dárků každý rok snižuje. „Nejčastějším důvodem požadavku na výměnu zboží je, že obdarovaný dostane např. dva totožné či podobné dárky, nelíbí se mu barva nebo nevyhovuje velikost,“ dodala mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Často také zákazníci žádají výměnu produktů osobní péče nebo příslušenství, kdy uvádějí, že dostali příslušenství ke špatnému produktovému modelu.

donlabuznik ( 31. října 2018 20:39 )

Taky občas něco po vánoccíh prodávám, někdy nevhodné dárky, jindy zas věci které nepotřebuji. Za tu dobu jsem si uvědomil, že nejrychleji vše dokážu prodat na https://www.biginzerce.cz/ Jedná se totiž o velmi navštěvovaný server, kde nakupují a prodávají tisíce lidí.

Zobrazit celou diskusi