Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

První dny eReceptů: Češi jich dostali už přes 100 000, krachlo posílání skrz SMS

Autor: ČTK - 
2. ledna 2018
14:20

Lékaři v úterý vystavili již přes 100 tisíc elektronických receptů na léky a lékárny polovinu předpisů už vydaly. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) si pochvaluje, že problémů se systémem je zatím minimum. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) však některé připustil. Tím největším je to, že eRecept zatím nemůže být zaslán pomocí SMS. Lékaři od Nového roku musí všechny vystavené recepty evidovat v centrálním úložišti eReceptů. První rok se však vyhnou pokutě, pokud vystaví klasický recept.

„Jsem přesvědčen, že eRecept jako takový je správná cesta,“ dodal Vojtěch. Například podle něj eliminuje falešné recepty, kterých je podle odhadů až 450 000 ročně. Lékaři mohou recept vypsat pacientovi i na dálku bez nutnosti navštívit ordinaci. Posílání receptu e-mailem podle Vojtěcha funguje. „Posílání SMS bude spuštěno během několika dní. Ještě komunikujeme s operátorem,“ dodal.

Od 1. ledna příštího roku by měl podle Vojtěcha začít fungovat i tzv. lékový záznam, tedy seznam všech léků, které pacientovi předepsali všichni jeho lékaři. Zatím ho vidí jen pacient, lékař vidí jen své předepsané léky. Nutná bude změna zákona. „Diskutujeme to s Úřadem na ochranu osobních údajů. Pravděpodobně bude podmíněné souhlasem pacienta, zda lékaři jeho lékový záznam uvidí,“ doplnil ministr. Díky záznamu by mohl systém také kontrolovat nežádoucí interakce léků, odhaduje se, že v jejich důsledku zemře ročně několik set lidí.

Ministerstvo chce také k eReceptu spustit informační kampaň zaměřenou zejména na lékaře v seniorském věku a na venkově. SÚKL už v minulém roce několik seminářů pořádal, informace byly také na odborných konferencích pro lékaře či lékárníky.

Podle zastupující ředitelky SÚKL Storové už bylo k dnešním 12:30 předepsáno asi 102 000 eReceptů, přes 50 000 z nich bylo v lékárně vydáno. „Evidujeme i neúspěšné pokusy, ale je to marginální míra,“ uvedla.

Lékaři systém kritizovali, protože vyřízení přístupových údajů trvá dlouho. SÚKL do konce roku vyřídil žádosti 37 199 z nich, dalších asi 7 000 čeká na potvrzení České lékařské komory. „Nemůžeme ovlivnit, jak dlouho ověření žádosti trvá,“ řekla Storová. SÚKL by podle Vojtěcha mohl ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky pro ověřování využít i připravovaný Národní registr zdravotnických pracovníků, který má být letos spuštěn. Do budoucna by se žádosti nových lékařů ověřovaly jen přes něj.

Video  Blesk Volební souboj 2017 o zdravotnictví: Soňa Marková (KSČM) chce zákaz kouření v autech, kde jednou děti. ODS by naopak protikuřácký zákon mírnila.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi