Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Posíláte mobilem svoje erotické fotky? Hrozí vám vydírání, takhle se můžete chránit

Autor: ula - 
3. ledna 2018
05:30

Zasílání vlastních lechtivých fotografií, tedy takzvaný sexting, se rozšířilo stejně rychle jako chytré mobily. Trend je to možná vzrušující a vztah může okořenit, ale rozhodně není bez rizika. Lidé ovšem často na úskalí nemyslí a posílají své fotografie, na kterých jsou obnažení, aniž by si uvědomovali, co se může stát. Jak riziko zneužití minimalizovat, vám poradíme v následujícím článku.

V roce 2014 otřásl Hollywoodem skandál, kdy se neznámý hacker dostal do mobilů 101 známých celebrit a zveřejnil na internetu jejich lechtivé fotografie. Stačilo mu dostat se do virtuálního úložiště iCloud.

Může se to ale stát i vám. Nemuseli jste poslat hned obnaženou fotografii partnerovi, stačí, když jste si vyfotili nové tílko a zaslali ho kamarádce, případně jste se vyfotili ve zkušební kabince ve spodním prádle. Určitě jsou to fotografie, u kterých byste byli neradi, aby je viděl někdo cizí.

Pokud fotografie neposíláte, nemávejte hned rukou. Mnohdy stačí, abyste je měli jen uložené v mobilu.

Data tu zůstanou navždy

„Ve chvíli, kdy lechtivá fotografie opouští váš telefon, ztrácíte nad ní jakoukoli kontrolu,“ upozorňuje odborník na osobní digitální bezpečnost Karol Suchánek. „Pak už můžete jen tipovat, zda vás s její pomocí bude jednou někdo vydírat. My žijeme jen jednou, naše data tady zůstanou navždy.“

Jsou-li „v oběhu“ vaše intimní fotografie, hrozí vám dvojí nebezpečí. Až se jednou se současným partnerem rozejdete, bude mít v ruce materiál, kterým se může snadno pomstít. A fotografie mohou také jednoduše uniknout do nepovolaných rukou.

„Pokud přes všechna rizika přece jen své odhalené fotografie chcete partnerovi poslat, udělejte raději větší detaily, ze kterých vás nebude možné identifikovat,“ radí Suchánek a doplňuje: „Nebo naopak ty nejintimnější partie zakryjte s pomocí aplikace, jako je TrickPics. Posloužit ale může i váš prst, což si jednoduše ověříte s pomocí hashtagu #OneFingerChallenge.“

Uniklé fotografie? Obraťte se na právníka

Ale zapamatujte si, že jakmile fotky nebo videa přece jen uniknou do nepovolaných rukou, budete ve složité situaci. „Tady už je načase obrátit se na právníka,“ upozorňuje Suchánek. „A to jak v případě, že vás někdo vydírá, tak v situaci, kdy se fotografie nebo video objeví na nějakém serveru,“ popisuje expert. Žádat provozovatele stránek o odstranění obsahu je běh na dlouhou trať, který vyžaduje finance, pevné nervy a trpělivost.

Pokud se přes všechna rizika nechcete zasílání a ukládání obnažených fotografií vzdát, dodržujte alespoň tyto zásady:

  1. Nikdy neposílejte fotografie, na kterých je i vaše tvář.
  2. Na fotografii by nemělo být tetování, znamínka, šperky, detaily místnosti, ve které byla fotografie pořízena, nebo diplomy a fotografie v pozadí. Pokud tam jsou, udělejte jinou fotku či video nebo tyto detaily digitálně vymažte.
  3. Vypněte si na telefonu lokaci, jinak budou ve fotografii uložena data o místě, kde byla pořízena.
  4. Na fotky, u kterých si nejste jisti, zda neobsahují informace o místě pořízení, použijte aplikaci Photo Extension No GPS (nebo podobnou), která z nich odstraní data o místě pořízení.
  5. Pokud si nejste jistí zabezpečením svého telefonu, nepoužívejte veřejné wi-fi sítě.
  6. Telefon nikdy nenechávejte bez dozoru.
  7. Používejte silná hesla a zámky displeje, často je měňte.
  8. Používejte šifrovanou komunikaci (je k dispozici na Facebooku i Viberu, nebo můžete použít specializovaný software, jako například Signal), která chrání vaše data na cestě od vás k příjemci.
  9. Používejte možnost „vyčasování“, které šifrovaná komunikace umožňuje. Fotografie se pak vašemu protějšku objeví jen na vámi zvolenou dobu a hned smaže.
  10. Pokud máte v telefonu lechtivé fotografie někoho známého, skryjte je před ostatními pomocí aplikace, jako je například Secret Calculator Vault.

Video  „Buď Facebook, nebo já!“ Jak sociální sítě ničí naše vztahy?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi