Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Závada v Dukovanech: Jaderná elektrárna musí náhle odstavit druhý blok

Autor: ČTK, Mii - 
29. prosince 2017
13:50

Neplánovaná odstávka druhého výrobního bloku jaderné elektrárny Dukovany začne v pátek hodinu před půlnocí. Technici budou opravovat závadu na motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů. Uvedl to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Podle webu společnosti ČEZ bude odstávka krátkodobá a k obnovení provozu dojde v pátek 5. ledna. Zbývající tři bloky Dukovan zůstávají normálně funkční.

Na odběratele nebude mít podle mluvčího odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech. „Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu Jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více jak deset procent,“ uvedl.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

Závadu v motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů zjistili technici při pravidelných zkouškách zařízení. V elektrárně je takových záložních generátorů 18.

„Jde o zařízení, které by dodávalo elektřinu v případě, kdy by nefungoval ani jeden blok a nebyla by k dispozici elektřina z přenosové sítě včetně linek záložního napájení,“ uvedl Bezděk. Doplnil, že tyto generátory zatím nebyly nikdy naostro využity, ale při zjištění závady musí provozovatel i toto zařízení uvést do řádného stavu.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

alenal ( 31. prosince 2017 14:20 )

U tak komplexního zařízení, jako je jaderná elektrárna, se musí s těmito neplánovanými situacemi počítat. Nicméně právě rychlá oprava drobných poruch je klíčová pro jejich dlouhodobý provoz. O naše jaderky se musíme starat, potřebujeme, aby byly schopné bezpečného provozu co nejdéle. Snad se dočkáme včas dostavby nových bloků, jinak silně pochybuji o budoucí energetické soběstačnosti ČR. Vzhledem k situaci na trhu bych vsadila na Rosatom, s jeho technologií máme bohaté zkušenosti a tato ruská korporace se drží na špičce jaderného průmyslu.

Zobrazit celou diskusi