Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smutek i úvahy o sebevraždě: Vánoce jsou pro seniory nejtěžší, dohání je samota

Autor: bud - 
18. prosince 2017
06:30

Vánoce jsou pro tisíce seniorů v Česku doslova utrpením. Právě v těchto svátečních dnech je totiž často dostihne samota a obklopí smutek. Pracovníci speciálních telefonních linek, na které mohou senioři volat, když se trápí, každý rok zaznamenávají nárůst hovorů o desítky procent.

Kateřina Bohatá pracuje v seniorské organizaci Elpida, kde vede Linku seniorů. Každý den se tak setkává s mnoha dojemnými a smutnými příběhy osamělých seniorů, kteří se dostávají do finančních, psychických či jiných potíží. Jsou to příběhy těch, kteří najdou odvahu na seniorskou linku zavolat a o své trápení se podělit.

Kult rodiny a pospolitosti všude kolem

Blížící se vánoční svátky jsou pro ni velmi náročné. Jde totiž o období, kdy staří lidé volají nejčastěji, protože na ně nejintenzivněji dopadá smutek a zoufalství z toho, že zůstali sami. „Pro osamělé lidi jsou Vánoce velmi těžké období. Je to umocněno reklamou v televizi nebo třeba Facebookem i jinde, protože všude se na člověka valí kult rodiny a pospolitosti,“ řekla Bohatá pro Blesk Zprávy.

Podle ní jsou i hovory jiné než ty, kterými se pracovníci linky zabývají po zbytek roku. Často jsou mnohem smutnější. „Přibývá hovorů bilančních, hovorů o nejbytostnějších přáních a hodnotách. Objevují se i úvahy o smyslu života,“ popisuje Bohatá s tím, že občas zavolají i senioři, kterým linka během uplynulého roku pomohla. „Podělí se o svůj osobní úspěch, popřejí pracovníkům hezké svátky,“ dodává.

Zájem o volání obvykle roste už několik týdnů před samotnými Vánocemi. „Už od listopadu přijímáme dvakrát více hovorů než po zbytek roku,“ říká Veronika Gorylová z organizace Život 90, která také podobnou linku provozuje.

K volání se senioři odhodlávají hodiny i dny

Pracovníci linky mohou smutným seniorům velmi pomoci, především po psychické stránce. Volání pro ně ale není samozřejmostí. Někteří senioři nevědí, že je taková linka bezplatná, jiní se zase stydí zvednout sluchátko, volat a svěřovat se. „Mnozí se k tomu odhodlávají celé hodiny či dokonce dny,“ popisuje Jan Lorman, ředitel Života 90.

Každý rok přijímají seniorské linky desítky tisíc telefonátů. „Jen v letošním roce jsme zaznamenali 33 tisíc volání. Nejčastějšími tématy hovorů jsou složité rodinné vztahy, osamělost, zvládání náročné nemoci či zdravotního omezení. Tato témata se objevovala ve více než polovině hovorů,“ uvedla Kateřina Bohatá s tím, že ve 170 případech se podařilo rozptýlit úvahy o sebevraždě nebo pocit naprosté ztráty smyslu života.

KAM ZAVOLAT? Tady mohou senioři najít pomoc i o Vánocích

Senior telefon Život 90, 24 hodin denně: 800 157 157

Linka seniorů Elpida, každý den od 8 do 20 hodin: 800 200 007

Na obě linky je možné zavolat odkudkoliv z České republiky a zcela zdarma.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza46 ( 25. prosince 2017 13:52 )

Člověk se nesmí podat a hořknout, letošní vánoce trávím už pátý rok sama, teda mám pesana, ráno zajdu na hřbitov, stejně jako kdysi s manželem si stále dělám rybí polévku, kapra a salát, dárečky holt nejsou, tak jsem si koupila sama hezký polštářek. Dívám se na telku, čt, jdu ven. A na Silvestra si vypiju šampáno, protože jsem sama, tak ho budu pít už od večeře.

bre-burda ( 18. prosince 2017 10:09 )

Jděte do háje s kecama o samotě. Mně vůbec depresivní nepřipadá, spíš uklidňující a blahodárná. Než poslouchat lži nějakého rádoby líbezného pokrytce, radši se projdu v přírodě, pokecám s rybama nebo srnkama, tuhle to přišel omrknout i zajíc. Zavedli jste si klišé, jak mají vypadat spokojené vánoce a jiné varianty nepřipouštíte. Jděte se bodnout!

dr.x.crement ( 18. prosince 2017 09:12 )

Vánoce násobí radost,ale současně i smutek.Je to doba bilanční;současně se koná nákupní hysterie.Hlavně to chce klid a nohy v teple. Každý rok si oddechnu,že to máme za sebou.

Zobrazit celou diskusi