Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoce po česku: Děti dostávají nejčastěji oblečení, na prarodiče zapomínáme

Autor: mah - 
2. prosince 2017
19:40

Češi letos plánují o Vánocích utratit kolem deseti tisíc korun. Dárky nejčastěji kupujeme svým dětem a partnerům, na starší členy rodiny si ale vzpomene jen necelá třetina z nás. Stálicemi jsou kosmetika, elektronika, nebo knihy. Dětem pak čím dál častěji kupujeme chytré hračky, informují Lidovky.cz.

Mezi dárky pro děti vede oblečení, které svým potomkům Češi kupují v 44 procentech případů. Dvě pětiny rodičů dětem kupují i hračky. Za dárky ratolestem přitom utratíme nejvyšší částky.

Video  Rozsvěcení stromečku na Staroměstském náměstí  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vybrat pro děti správný dárek ale může být problém. Děti dnes doufají především v to, že pod stromečkem najde chytrou hračku. Hitem letošních Vánoc jsou například vajíčka, která v sobě ukrývají plyšové dráčky. Ti si po vylíhnutí navíc projdou třemi životními fázemi, načež je možné je zrestartovat.

I co se týká hraček, zůstávají pod stromečkem i některé stálice. „Pro holky zůstávají panenky a nejrůznější plyšoví mazlíčci, pro kluky samozřejmě autíčka,“ prozradila Lidovkám Karolína Prýmková z pražského hračkáčství Hamleys.

Kolik peněz utratíte za Vánoce?
Celkem 768 hlasujících

Populární jsou i nejrůznější stavebnice, které podněcují fantazii dětí. Rodiče tak stále kupují Lego a další podobné hračky, které často upoutají i jejich.

Starší děti stojí spíše o elektroniku nebo líčení

Problém může být se staršími dětmi. Ty v době internetu a čím dál větší popularity youtuberů dospívají velmi rychle. Pod stromečkem tak častěji očekávají elektroniku nebo šminky a o hračky jako takové až tolik nestojí.

Dárky pravidelně kupujeme i svým partnerům. Ty ale nejčastěji vybíráme v drogerii. Dvacet procent Čechů pod stromečkem naděluje i novou elektroniku. Z výzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit ale vyplývá, že ne vždy myslíme na nejstarší členy naší rodiny. Dárek v hodnotě do dvou tisíc korun prarodičům koupí jen asi třetina z nás.

Nevhodný dárek posíláme dál

Větší šanci na dárek tak mají jak přátelé, tak rodiče našich partnerů. Nejméně pak myslíme na vzdálenější členy rodiny. Sestřenici nebo bratranci koupí dárek jen jeden z pěti Čechů.

Nercelá polovina Čechů rovněž uvedla, že pod stromečkem občas odhalí i nevhodný dárek. Ty pak často posíláme dál, tři procenta respondentů ale uvedlo, že nevhodné dárky vyhazuje. Lidé, kteří se bojí, že můžou dostat nebo darovat nevhodný dárek, se ale můžou obrátit na charitu.

Pod stromeček můžete koupit i 20 živých kuřat

V České republice funguje hned několik charit, kde lidé mohou přispět na některý z adresných projektů, který potom konkrétním způsobem podpoří lidi v nouzi. Mezi nejznámější patří projekt Skutečný dárek organizace Člověk v tísni.

Nejoblíbenějším dárkem v rámci tohoto projektu je hejno dvaceti kuřat. „Celkově jsou dárky ze sekce obživa nejpopulárnější. Lidé rádi nakupují vše chlupaté, roztomilé, a navíc je to i vtipný dárek,“ řekla k tomu pro Lidovky.cz Blanka Valentová z Člověka v tísni.

Ten v v projektu, který funguje už od roku 2009, vybral přes 93 milionů korun. Většinu ze 150 tisíc certifikátů, které Člověk v tísni prodal, se přitom koupilo právě na Vánoce. Například loni koupili lidé 28 tisíc certifikátů v celkové hodnotě 14 milionů korun.

koliaska ( 22. února 2018 07:03 )

Ahoj... Musím souhlasit. Žádné dítě si samozřejmě neřekne o oblečení k Vánocům. Ale v něčem přece do školy/školky chodit musí. Třeba náš malý chtěl k vánocům smartphone, tak jsme mu ho koupili. Kromě toho jsme mu ale koupili i nějaké to oblečení na https://www.onlinesekac.cz/second-hand-detske/c-5?ignore=IMAGETEMPLATE

kamcatka87 ( 7. prosince 2017 13:43 )

Kupujeme hračky, deskovky, přes nic jiného vlak nejede.

Zobrazit celou diskusi