Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi utíkají vánočnímu shonu: Míří na pláže do Emirátů i Ománu

Autor: ula - 
3. prosince 2017
06:19

Cestovní agentury a kanceláře potvrzují stále větší zájem Čechů trávit svátky mimo republiku. První odhady hovoří o tom, že český vánoční shon nechá za sebou přes 20 tisíc Čechů, kteří odcestují za teplem, a zájem každým rokem stoupá. Češi neváhají utratit peníze i za luxusní destinace. Letos si řada z nich už pořídila i letní dovolenou.

„Zájem o dovolenou během svátků roste,“ potvrdil Blesk.cz Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR, a dodal: „Někdy je zájem limitován kapacitou letecké dopravy nebo hotelové kapacity, ale lidé si dovolenou na svátky kupují s předstihem a pečlivě zvažují, kam se vydají.“

Podle Papeže má na cílové destinace stále vliv politická a bezpečnostní situace, o kterou se lidé stále zajímají, a výhodu tak mají bezpečné země. Přesto roste zájem o Spojené arabské emiráty, Jihoafrickou republiku, Kapverdy. Stálicí je Egypt, Kanárské ostrovy, Kuba nebo Thajsko.

Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Češi spíše cestují na Silvestra a Vánoce tráví doma.

„Vzhledem k tomu, že ceny pobytů v exotických zemích na Vánoce a Silvestra jsou o 30–40 % vyšší, odhadujeme, že během tohoto období vycestuje okolo 20 tis. Čechů. Za celou zimní sezonu však navštíví vzdálené destinace dle našich odhadů přes 150 tisíc českých turistů,“ odhaduje Picková.

Trávit Vánoce na pláži je „in“

Především rodiny s dětmi jsou však stále relativně konzervativní a 24. 12. tráví raději doma a na hory či do tepla zamíří spíše až po Štědrém dni. U bezdětných párů je těch, kteří jsou ochotni Štědrý den trávit mimo domov, výrazně více, ale i oni vždy preferují být 24. 12. v cílové destinaci a o lety na Štědrý den tak mezi Čechy není až takový zájem,“ uvádí Petr Šatný z CK Alexandria. 

Oproti loňsku jsme na období svátků do nabídky nově zařadili hotely na Srí Lance nebo v Thajsku. Celkově je na závěr roku největší zájem o Spojené arabské emiráty a Omán. Některé termíny už jsou v těchto destinacích vyprodané,“ řekl Blesk.cz Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer, a dodal: „Také lyžařské zájezdy jsou na svátky téměř vyprodané, byť pro pobyty na horách jsou nejžádanější termíny jarních prázdnin. Vánoce a Silvestra totiž chtějí na horách trávit i tamější obyvatelé, takže jsou kapacity pro české klienty omezenější.“

Češi na hory nezanevřeli

I když přibývá těch, kteří raději jezdí za teplem, zájem o zimní dovolenou je stabilní.  Zimní dovolenou tráví Češi na horách a jejich oblíbené destinace se výrazně nemění. „U turistů, kteří se na zimní dovolenou rozhodnou vyrazit s cestovní kanceláří, tradičně vede Itálie následovaná Rakouskem. Itálie dominuje žebříčku populárních lyžařských destinací již několik sezon po sobě. Letos se pro zimní dovolenou v této zemi rozhodlo prozatím 54 % turistů, kteří se vypraví na hory s cestovní kanceláří,“ uvedl Michal Tůma z Invia.cz.

Jediné, co se mění, je četnost, s jakou jezdíme na hory. „Stále více zákazníků preferuje i více prodloužených víkendů na horách před možností vyrazit jedenkrát na celý týden,“ vysvětluje Šatný. To potvrzuje i Bezděk, podle kterého Češi vyrazí do Alp víckrát za sezonu, většinou ještě před Vánoci a pak nejčastěji v období jarních prázdnin.

Letní zájezdy pod stromečkem

Cestovky si mnou ruce už nyní, protože Češi se vrhli na nákup letní dovolené v předstihu.

„Klienti preferují zejména Řecko, Bulharsko a v mnoha případech se jedná především o rodiny s dětmi nebo početnější skupiny,“ říká Picková.

Podle cestovek je zájem o first minute prodej zejména kvůli tomu, že v hlavní sezoně byla nabídka last minute značně omezená. Podle Šatného se prodalo o 30 % více first minute zájezdů než vloni, a to už v říjnu a listopadu.

Podle Bezděka jsou lákavé především benefity, které first minute zájezdy nabízí, kdy za dovolenou lze ušetřit tisíce korun. Kdo zaváhá, může být i nepříjemně překvapen, protože podle cestovek byly některé hotely v letošní letní sezoně plné už několik měsíců předem.

isabela.krasna ( 4. prosince 2017 20:57 )

Také bych někam vyrazila! My si to však kompenzujeme alespoň tím, že vybíráme místo pro naši letní dovolenou. Zatím jsem koukali na tyhle stránky: https://www.nev-dama.cz/leto. Jaké místo je vaše oblíbené?

lesnismes ( 3. prosince 2017 07:24 )

Vetsina ubitejch chudaku obyvatel Bohemie muze tak jedine litat do prdky.

Zobrazit celou diskusi