Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lucie měla týrat vlastní dcery. Hájili jsme ji u soudu jak stádo blbců, lituje otec dívek

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
27. listopadu 2017
05:01

Lucie P. (37) byla podle původní obžaloby odsouzena za to, že svou půlroční dceru Karolínku uhodila tak, že jí nenávratně poškodila mozek. V listopadu 2014 odvolací soud trestní stíhání matky zastavil kvůli procesní chybě. Žena tak zůstává na svobodě. Její dcery, Karolínku (4) a Lucii (15), má nyní v péči otec Karel P. (37). Žena měla údajně týrat i starší Lucii. Od soudu však za to odešla v roce 2003 s podmínkou. Otec v rozhovoru Blesk.cz přiznal, že nevěřil, že by matka dítěti ublížila.

Lucie P., původem z Ukrajiny, měla s Karlem P. dvě dcery, Lucii (nyní 15 let) a Karolínu (nyní 4 roky). Kvůli dlouhodobým neshodám, zvláště kvůli výchově dětí, se manželé rozvedli. V dubnu roku 2014 musel otec vydat matce dcery na hlídání, ačkoliv s tím nesouhlasil. Tehdy sedmiměsíční Karolínku mu žena vrátila na pokraji smrti.

Podle pozdější soudní obžaloby matce vadilo, že miminko pláče, a bila jej otevřenou dlaní do hlavy i obličeje. Dítě tehdy zachránila okamžitá operace, od smrti ho dělila pouhá hodina.

Podívejte se, co otec řekl o osudné noci, kdy měla matka své dceři ublížit:

Matka je na svobodě

Matka je nyní na svobodě a vychovává další dvě děti. Pražský městský soud ji původně poslal za ublížení Karolínce na 10 let do vězení a zaplatit měla 4milionové odškodné. Zároveň soud projednával podezření, že matka týrala Karolínku dlouhodobě, chyběly ale důkazy, a tak soud matku v tomto bodu obžaloby viny zprostil. „Odvolací soud pak v listopadu 2014 zrušil rozhodnutí prvostupňového soudu o vině a trestní stíhání zastavil kvůli procesní chybě – nesprávné formulaci výroků prvostupňového soudu,“ vysvětluje advokátka Lenka Zajíčková s tím, že podle soudu šlo o totožný skutek a nebylo možné za něj ženu jednou osvobodit a podruhé odsoudit dvakrát.

Otec: „Šli jsme k soudu jak stádo blbců“

Lucie P. byla za podobný čin už jednou souzena. Svou tehdy roční dcerkou Lucií (nyní 15 let) prý uhodila tak, že jí zlomila pánev. U soudu však vyfasovala pouze podmínku. K soudu ji totiž vyrazila hájit celá rodina bývalého manžela Karla P.

„Šli jsme tam jak stádo blbců a tvrdili jsme, že to neudělala,“ lituje zpětně otec dvou holčiček. Nepřesvědčili ho ani soudní znalci, tak moc své ženě věřil.

Co se dělo u soudu a doma? Proč si otec nevšiml, jak se matka k dceři chová? Proč se holčička tehdy nikomu nesvěřila? 

Až později Lucie u soudu vypověděla, že matka ji bila řemenem a mlátila jí hlavou o zeď.

Jak jsou na tom holčičky teď?

Karolínka (4) mohla být zdravá holčička, nyní je slepá, má potíže s motorikou, trpí těžkou epilepsií a její stav se zhoršuje. 

Lucie už je na tom lépe. Dva a půl roku docházela k psychologovi, nyní chodí do školy, ale podle otce nemá ve výchově ženský vzor a nestíhá držet krok se spolužačkami. „Následky si Lucie ponese celý život, má jenom tátu a těžko říci, jestli si někdy vůbec založí rodinu,“ říká otec a dodává: „Přesto se jí snažím dát maximum. Je pravda, že se musím více věnovat Karolínce, ale to jsem Lucii vysvětlil. Spojuji aktivity tak, abychom je dělali společně jako rodina. Redakce Blesk.cz oslovila i Lucii P., ta se ale nevyjádřila.

Chcete pomoci rodině a hlavně Karolínce?

Jako ležící pacient Karolínka potřebuje speciální přepravní pomůcky, které se již do běžného osobního automobilu nevejdou, proto ve spolupráci s nadací Život dětem byla zahájena sbírka na pořízení většího automobilu pro rodinu.

Sbírkové číslo účtu je 83297339/0800, variabilní symbol pro Karolínku je VS: 2222