Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozí zpoždění dárků, přepravcům chybí lidé. Do kdy objednávat zboží před Vánoci?

Autor: bud - 
21. listopadu 2017
20:40

Do Vánoc sice zbývá ještě přibližně měsíc, přepravní společnosti i obchodníci už ale začínají pociťovat předvánoční špičku. Letos se firmy navíc potýkají s nedostatkem pracovníků, což by dodávky balíků mohlo zkomplikovat. Například Česká pošta shání až 3000 lidí a zájemci se nehrnou. Obchody i přepravci proto vzkazují: objednávejte dárky minimálně týden před Štědrým dnem, jinak hrozí, že je nedostanete včas.

Nejen enormní množství balíků, ale i nevypočitatelné počasí mnohdy komplikují doručování. Bojují s ním všichni přepravci. „Zpoždění jednoho kamionu mezi pobočkami a centrálním překladištěm o tři hodiny způsobí zpoždění téměř tří tisíc zásilek o jeden den,“ popsal Blesk.cz ředitel přepravce PPL Petr Chvátal. Podle něj jeho kurýři doručí během prvních prosincových týdnů 200 až 210 tisíc balíků denně. „Nárůst zásilek před Vánoci je sto procent,“ dodal.

Podobně jako další přepravci má i PPL problém s nedostatkem pracovníků. Prakticky ve všech krajích chybí jak řidiči, tak lidé v provozu. Přestože v regionech nabízí nadprůměrné mzdy, chystají speciální občerstvování na pracovišti a zaměstnanci se mohou těšit i na třináctý plat, lidé se příliš nehrnou. „Poptávka po nabízených místech je významně nižší, než tomu bylo v minulosti. V současné chvíli stále hledáme desítky zaměstnanců,“ uvedl Chvátal.

Na rozdíl od jiných dopravců si PPL věří, že do Štědrého dne doručí i balíky, které od odesílatele převezme ve čtvrtek 21. prosince. Zároveň ale firma doporučuje provést objednávky co nejdříve případně k doručení využít smluvní výdejny, takzvané ParcelShopy.

Pošta: Posílejte 14 dnů před Vánoci

Personální problémy už nyní zaznamenává Česká pošta, která momentálně shání 3000 brigádníků a na webu také inzeruje více než 500 pozic na hlavní pracovní poměr. S náborem podnik začal už v září, zaplnit volná místa se ale daří jen omezeně. „Oproti loňskému možnému maximu pro brigádníky, což bylo 110 korun za hodinu, jsme tuto částku zvedli až na 145 korun za hodinu, což je u specifických pozic možné maximum,“ uvedl mluvčí Matyáš Vitík s tím, že předvánoční provoz je pro poštu nejnáročnější.

Podle vedení pošty je vhodné nechat si pro doručování dárků velkou rezervu. „Nechal bych si tam rezervu týdne, čtrnácti dnů. Týden před Vánoci je poměrně riziková věc,“ řekl Elkán v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že se pošta bude snažit doručit i zásilky poslané mnohem později. Limitní čas pro garantované doručení před Štědrým dnem pošta plánuje zveřejnit.

Video  Takhle cestují vánoční balíky: Dorazí pod stomek do Štědrého dne?  - Petr Soukup, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Platy rostly až o pětinu

Přepravní a poštovní společnosti každý rok doručí do domácností a firem desítky milionů balíků. Zájem lidí tradičně vrcholí v prosinci a především pak krátce před Vánoci, kdy si lidé i z internetových obchodů hromadně objednávají dárky. Proto i přepravní firmy zvyšují počty pracovníků o desítky procent. A kvůli nedostatku lidí na trhu práce rostou i platy.

„Počet kurýrů jsme navýšili z průměrných 750 na 900, stejně tak jsme posílili kapacity na depech i na centrále,“ uvedl Miloš Malaník, ředitel firmy DPD s tím, že na rozdíl od loňského roku větší komplikace před letošními Vánocemi neočekává. Ani personálně firma zatím nestrádá a chybí jí jen jednotky lidí. Důvodem je podle něj i to, že firma letos zvýšila platy až o 20 procent.

I on ale doporučuje, aby si lidé nechali dárky posílat s předstihem alespoň 10 dnů. „Doporučujeme nenechávat letos nic na poslední chvíli a objednávat dárky tak, aby nám je e-shop předal k přepravě nejpozději 15. prosince,“ uvedl pro Blesk.cz Malaník. Enormní nápor pak očekává v posledním týdnu před Vánoci.

Obchody nabírají stovky lidí

Na předvánoční smrť se chystají také velké internetové obchody, které podobně jako přepravci nabírají řadu brigádníků a pracovníků. Například obchod Alza.cz se na Vánoce připravuje od léta a nabral už 500 lidí navíc. Stále ale hledá další. „Zákazníci již pomalu nakupují, největší peak ovšem čekáme tradičně týden před Štědrým dnem. Dobře jsme se připravili, věříme tak, že vše proběhne v pořádku,“ říká mluvčí Patricie Šedivá.

„Pokud zákazník zvolí při nákupu u nás externího dopravce, doporučujeme objednat nejpozději týden před Štědrým dnem,“ dodává Šedivá s tím, že při doručování přes takzvané Alzaboxy nebo firemní doručovací službou zvládnou dodat objednávky i z pátku 22. prosince.

Video  Dron Mall.cz poprvé dopravil balík pomocí dronu. Podívejte se  - Mall.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi