Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Andrea (25) málem přišla o dítě. Nemocnice mě křivě označila za schizofreničku, tvrdí

Autor: Zuzana Zelenková - 
18. listopadu 2017
06:14

Andrea Koldová (25) si za posledních pár měsíců prošla nejtěžším obdobím života. V dubnu jí zemřel manžel, v červenci ji přepadli. Po útoku se dostala se do mladoboleslavské nemocnice. Mladé ženě se nezdál už samotný přístup personálu. Když se později pídila po tom, co je jinak než normálně, tak zjistila, že z ní nemocnice udělala paranoidní schizofreničku, která má sklony i k alkoholu a drogám. Málem kvůli tomu přišla i o svoji malou dcerku (20 měsíců). 

„V červenci jsem byla v mladoboleslavské nemocnici hospitalizovaná po přepadení. Chování personálu bylo odlišné od všech předchozích návštěv. Řešila jsme, co se děje,“ uvedla Andrea pro Blesk.cz.

„Tatínek si potom pročítal lékařské zprávy a dočetl se tam, že mám problémy s alkoholem, s drogami. A to vůbec nejhorší, že mám být pacient s paranoidní schizofrenií, a že se s ní léčím,“ dodala mladá žena.

Andrea hned začala řešit, jak se informace do zprávy mohly dostat. Ředitel nemocnice Ladislav Řípa podle jejích slov ale celou situaci maximálně zdržoval, slíbil prošetření, ale nestalo se nic. Po šesti týdnech ho Andrea znovu kontaktovala. Pozval si ji na návštěvu.

„Chtěli mi vzít dceru“

„Pan ředitel ale situaci zlehčoval. Posléze přinesl papír a řekl, že jediné pochybení, které uznávají, je, že moje dcera byla v době mojí hospitalizace v nemocnici také, a to právě kvůli mojí hospitalizaci a ne kvůli tomu, že bych se o ni nedokázala postarat, jak zpráva tvrdila původně,“ popsala Andrea.  

Nemocnice si podle ní dál trvala na svém. Přestože se zpráva dostala i na kriminální policii, což mělo ztížit vyšetřování Andrejina přepadení. Zprávu dostal i sociální odbor.

„Už měl dokonce i rozhodnutí soudu o tom, že dceru umístí do dětského domova. Od toho nás zachránili rodiče a já jsem musela sehnat psychiatra, který potvrdil, že nejsem schizofrenik, což také nebylo snadné, u psychiatrů jsou dlouhé čekací lhůty,“ uvedla Andrea. Její rodiče si navíc museli brát v práci neplacené volno, aby stále mohli být s dítětem a pomáhat Andree s řešením celé situace. Na dcerku je totiž sama, v dubnu ovdověla. 

Za vnučku bojoval i Andrein tatínek Václav (63) „Byli jsme na odboru péče o dítě, kde nastala složitá situace. Měli už připravený návrh na předběžné opatření. Nakonec jsme se dohodli tak, že já a moje bývalá paní budeme o malou pečovat. Bylo to podmíněno tím, že moje dcera s ní nesmí být sama,“ uvedl Václav.

Trestní oznámení na nemocnici?

Podle muže rodina nenechá celou situaci jen tak. Samotná Andrea tvrdí, že by mohlo dojít i na trestní oznámení. „Ve zprávě uvedli, že byla ošetřována v psychiatrické nemocnici a bylo tam napsáno, že je alkoholička. Pokud někdo píše, že je alkoholička, tak by to měl mít něčím podložené,“ popsal Václav pro Blesk.cz.

Andrea prý nikdy nepobývala například na záchytce, rodina vylučuje i pobyt v psychiatrické nemocnici. Podle svého otce ženě už v minulosti někdo vyhrožoval prostřednictvím SMS zpráv. Rodina má podezření, že by mohlo jít o někoho, kdo jí závidí. Po manželovi totiž dědila nemalé peníze.

Lékařka, ke které Andrea šla pro potvrzení o své způsobilosti, zjistila jen to, že žena trpí nespavostí, úzkostí a má sklony k rychlým změnám emocí. To se prý však pojí s nedávnou smrtí manžela.

Oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi se k případu odmítla vyjádřit s ohledem na povinnou mlčenlivost. „S ohledem na povinnou mlčenlivost vám nemůžeme poskytnout informace o zdravotním stavu paní Andrey Koldové,“ uvedla zástupkyně ředitele mladoboleslavské nemocnice Jitka Kolombová.

agfor ( 18. listopadu 2017 15:02 )

Stejné je to v Mostě. Taky beztrestně mrzačí a vraždí lidi.

renataren ( 18. listopadu 2017 12:04 )

Do Klaudiánky se chodí po svých a z ní ve futrále... Takovou má ta nemocnice pověst... Děsná úroveň! Už by tam měl někdo udělat pořádnou kontrolu péče!

Zobrazit celou diskusi