Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tunelem jezdí řidiči i 200 km/h, pokuty nedostanou. Není, kdo by je udělil

Autor: base - 
8. listopadu 2017
10:47

Maximální povolená rychlost v tunelu Panenská na dálnici D8 je 80 kilometrů v hodině, při jejím překročení ale nemusí mít řidiči strach z výraznějšího postihu. Není nikdo, kdo by rychlou jízdu krušnohorským tunelem pokutoval. Na tom, kdo by měl zpracovávat data ze systému, se nemůžou úředníci shodnout, informoval o tom iROZHLAS.cz. 

Ústecký magistrát data nezpracovává, i když má na starost tamější automatické úsekové měření. Prý nemá systém, který by uměl vozidla automaticky lustrovat.

„Byli bychom rádi, aby se to vyřešilo tím způsobem, že se budou přestupky vyřizovat, ale automatizovaně. To znamená, že veškerá data budou propojena, příslušný software provede lustraci těchto vozidel automaticky v registru vozidel a následně už bude bez ručního zadávání odcházet ten podnět nebo výzva provozovateli, aby uvedl, kdo vozidlo řídil,“ řekl Českému rozhlasu Tomáš Neřold z ministerstva dopravy.

Magistrát tvrdí, že by přestupky měla nejdříve řešit policie. Jiří Ušák, velitel ústecké krajské dopravní policie, řekl, že pokud je zde automatické měření rychlosti, policie nemá povinnost udávat pokuty. „My ten systém, který je namontován – pevný stacionární systém – nemáme ve své správě. Čili to, co ten systém generuje, jde mimo nás. Je to věcí mezi provozovatelem a správním orgánem. Policie samozřejmě zjišťuje možná porušení rychlosti jízdy, ale to jsou zařízení, která vyžadují obsluhu ve vozidlech nebo stacionární. Ale s obsluhou – na trojnožkách a podobně,“ řekl Ušák.

Automatické měření rychlosti v tunelu Panenská zaznamenalo již několikrát překročení rychlosti o více než 100 kilometrů v hodině. Rekordní rychlosti vozidel přesahují dokonce 200 kilometrů v hodině.

Podívejte se na dálnici D8, která vede z Prahy do Drážďan:

Video  Z Prahy až do Drážďan: Tohle je poslední úsek D8, který zbývalo dodělat  - David Malík, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Tajfun ( 8. listopadu 2017 11:04 )

Prostě kocourkov

Zobrazit celou diskusi