Začátkem loňského listopadu se stavební firmy odstěhovaly na jiné úseky dálnice. Zmizely kamery i řidiči nenáviděné úsekové měření rychlosti. Jen úředníci z Rosic a Šlapanic si pod náporem agendy dodnes neoddechli.

Zpracovat tak obrovské množství podkladů, rozeslat výzvy k uhrazení pokuty a v případě neplatičů vše připravit do správního řízení, není legrace. Mnohým z úředníků se o papírování spojeném s pokutami za rychlou jízdu zdá už i ve spánku.

V případě Rosic se nahrnulo jen stěží představitelných 80 tisíc přestupků. „Rozesílání výzev k úhradě pokut jsme dokončili před několika dny. A to ještě čtvrtina odpadla, protože šlo o cizince či záchranné složky. U cizinců je problém. Bylo nám řečeno, že v rámci EU nejsou propojené registry,“ uvedl starosta Jaroslav Světlík.

Pro zajímavost – jen poštovné za odeslané výzvy motoristům k úhradě pokuty přišlo radnici skoro na milion korun.

Zapotili se také ve Šlapanicích, které dostaly na starost přestupky zachycené z opravovaného úseku ve směru na Brno.  „Celkově bylo zaznamenáno 63 464 přestupků, z toho jednu třetinu tvoří cizinci. V současné době je odesláno více než 16 tisíc výzev,“ uvedl mluvčí radnice Jakub Mikšovský.

Druhé kolo: správní řízení

Ve Šlapanicích mají agendu na bedrech tři úředníci, každý den připraví k odeslání 250 výzev k úhradě pokuty. V Rosicích ke třem úředníkům odboru dopravy přibrali ještě dva. Na rozdíl od Šlapanic už mají první vlnu za sebou, určitě si však nevydechnou.

„Část řidičů nereaguje, další přestupek zpochybňují. V další fázi tak budou úředníci pracovat na podkladech pro správní řízení,“ upozorňuje starosta Rosic. Spěchající motoristé by za překročení rychlosti na opravované dálnici měli zaplatit okolo tisícikoruny.

Miliony z pokut vylepší bezpečnost v ulicích

Bez ohledu na záplavu agendy, která úředníky na obou radnicích ještě na řadu měsíců zaměstná, si obě městské pokladny výrazně polepší. Vybrané pokuty totiž nezhltne stát, naopak zamíří právě do Rosic a Šlapanic. Řádově jde o desítky milionů.

Na co je radnice použijí? Bezpečnost, nové přechody, dětské dopravní hřiště. V případě Rosic není divu. Městem se valí záplava aut, denně jich centrem projede na dvacet tisíc.

Bič zvaný úsekové měření rychlosti

Specializovaná firma umístila na začátek a na konec tříkilometrového opravovaného úseku dálnice D1 kamery. Ty vyfotily vůz, systém spočítal, jakou průměrnou rychlostí úsek řidič projel. Pokud byla rychlost auta vyšší než povolená osmdesátka, odeslal data včetně fotodokumentace na policii. Přestupkový protokol poté dorazil úředníkům v Rosicích a Šlapanicích.

Fotogalerie
5 fotografií