Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Útoky teroristů, vězení v Londýně i hurikány: Co potkalo letos Čechy na letní dovolené?

Autor: Mii - 
8. listopadu 2017
05:15

Teroristické útoky, živelní pohromy v podobě hurikánu, požárů a záplav, zadržení policií, ztráta cestovního dokladu, dopravní nehoda i úmrtí. S takovými problémy se o letošní letní dovolenkové sezoně potýkali čeští občané v zahraničí. Nejčastěji se obraceli na zastupitelské úřady v Londýně a Záhřebu. Shrnutí letní turistické sezony 2017 přineslo ministerstvo zahraničních věcí.

Nejčastější problém, který letos Češi na dovolené řešili, byly ztracené cestovní doklady. Jen úřad v Londýně musel vydat 357 náhradních cestovních dokladů, aby se lidé mohli dostat domů. Úctyhodné číslo – 100 – jich vydal i úřad v Paříži a chorvatské metropoli Záhřebu – 90. Oproti loňsku bylo žádostí o 1,7 procenta méně.

Anglie a Chorvatsko figurují i na vrcholu počtu Čechů zadržených policií. V Anglii se do sporů se zákonem dostalo 66 českých cestovatelů, v Chorvatsku 24, v Německu 24 a v Polsku 23. Meziročně ale bylo zadržených Čechů o 19,1 procenta méně.

Zastupitelský úřad v Záhřebu řešil dále 39 dopravních nehod, ve kterých figurovali čeští občané, a 20 případů úmrtí. Jedenáct úmrtí řešil také úřad v Aténách a shodně – 8 – úřady v Madridu, Římě a Sofii. To je o 6,5 procenta méně oproti loňsku. Po Záhřebu bourali Češi nejvíce v Itálii a Makedonii. Jejich celkový počet zůstává s rokem 2016 stejný.

Terorismus si vyžádal i českou oběť

Letošní letní turistická sezona byla poznamenána několika vážnými událostmi. V červenci zemřela v Egyptě po teroristickém útoku Češka Lenka, na kterou zaútočil nožem vyšinutý útočník. K několika útokům došlo také v Londýně a v Barceloně. U všech událostí byli čeští občané přítomní, jedinou obětí pocházející z naší země nicméně zůstává Lenka.

Čechy dovolenkující v USA zas potkala série hurikánů – nejdříve bouře Harvey v Texasu, poté hurikán Irma v Karibiku a hurikán Maria jak v Karibiku, tak na Floridě. V Chorvatsku, nejoblíbenější české turistické destinaci, se zas Češi museli vyhýbat rozsáhlým požárům. Nikomu se nic nestalo, i když někteří lidé museli kvůli živelním katastrofám měnit své turistické plány.

Video  Lenka (†36) zemřela. Pobodaná česká turistka v Egyptě podlehla svým zraněním.  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi