Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cestovky si chtějí „zaháčkovat“ letní turisty už na podzim. Co vám za to nabídnou?

Autor: base, ČTK - 
1. listopadu 2017
12:58

Cestovní kanceláře se snaží stále více klientů nalákat na koupi zájezdu v předprodeji (tzv. first minute), a zlepšují proto nabídku výhod pro ty, kteří si rezervují letní dovolenou už nyní. Mezi nejčastější slibované benefity patří sleva či záruka nejnižší ceny, dítě do 18 let zdarma, nízká záloha nebo bezplatná možnost změny destinace před odletem. Postupně roste také počet CK, které nabízejí bezplatné parkování na letišti v době dovolené. Předprodeje zájezdů letos začaly přitom dříve než loni. Vyplývá to ze středeční ankety ČTK.

Nejčastěji kupují dovolené v režimu first minute rodiny s dětmi. Mezi dalšími výhodami včasného nákupu proto cestovní kanceláře nabízejí ve vybraných místech dětské kluby, dětský all inclusive a české animační programy zdarma či slunečníky na pláži zdarma.

Podle ředitelky portálu dovolena.cz Evy Sedlmajerové je však třeba ceny a výhody zájezdů porovnávat i například s německými či rakouskými CK. „Ne vždy totiž oblíbené ,dítě zdarma' znamená v konečném součtu lepší celkovou cenu za celý zájezd pro rodinu. V případě, že jiná CK má například vyšší ,časovou slevu' na dospělého, pak celkově za rodinu může být zájezd levnější, i když se za dítě zaplatí,“ uvedla Sedlmajerová.

CK Exim tours nově nabízí slevu 50 procent na cestování letadlem ve třídě travel plus comfort, možnost změny zájezdu až do deseti dnů před odletem, prioritní místa v letadle či zálohu jen 1500 Kč.

CK Fischer při koupi dovolené v předprodeji slibuje klientům výrazné slevy například pro děti. „Pokud jede rodina, může mít jedno dítě do 18 let dovolenou zcela zdarma a další až dvě děti získají ubytování zdarma, slevy však nelze kombinovat. Součástí výhod je také parkování na letišti zdarma nejen v Praze, ale i v Brně a Ostravě,“ dodal mluvčí Jan Bezděk.

Jako doprovodný bonus dává CK Blue Style i visací TSA zámek. „Abychom předešli případnému poškození zavazadel při namátkových bezpečnostních kontrolách na letišti,“ řekl mluvčí Václav Nekvapil.

Letos startovaly předprodeje letních zájezdů dříve než loni. Klienti, kteří je využijí, mají na výběr z celého katalogu, na rozdíl od koupě dovolené „na poslední chvíli“, kdy je nabídka výrazně omezená. Last minute zájezd ale nakonec může vyjít i levněji.

Podle Asociace cestovních kanceláří se před letošním létem prodalo v předprodejích 34 procent zájezdů. Prodeje zájezdů se přitom v létě dostaly na úroveň před krizí v roce 2008, kdy tržby CK dosáhly podle Českého statistického úřadu 51,5 miliardy korun, v dalších letech výrazně klesly. Poté se v letech 2013 až 2015 opět přiblížily 50miliardové hranici.

Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů bylo v roce 2016 Chorvatsko, kam vyjelo 828.000 Čechů. Na Slovensko vycestovalo 555.000 českých turistů. Třetí nejoblíbenější zemí Čechů byla Itálie s 552.000 návštěvníky. Celkem loni do zahraničí na více než tři dny vyrazilo 4,3 milionu Čechů, z toho 52 procent individuálně, ostatní s CK.

isabela.krasna ( 4. listopadu 2017 09:31 )

Zdravím, děkuji za tipy. Na dovolené jsem již koukala třeba tady: https://www.etravel.cz/dovolena-u-more. Tak doufám, že si brzy nějakou výhodnou vybereme!

Zobrazit celou diskusi