Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte přezuto? Bez „zimáků“ můžete dostat ode dneška pokutu 2,5 tisíce

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2017
07:29

Na zimní pneumatiky letos přezuje 96 procent českých řidičů. Například v sousedním Německu jezdí každoročně bez zimních gum více než deset procent vozů. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro společnost Essox. Pro motoristy dnes opět začíná platit povinnost mít na autech zimní pneumatiky, jestliže je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Povinnost platí do 31. března.

Podle průzkumu čeká téměř třetina řidičů na přezutí až na první polovinu listopadu. Kvůli ochlazení v posledním týdnu zaznamenaly pneuservisy o třetinu vyšší zájem o přezouvání. Čekací doba na přezutí se pohybuje od pěti pracovních dnů až po deset ve větších městech.

Nejvíce řidičů na letních pneumatikách bude jezdit letos v zimě v Praze (7,8 procenta) a v Karlovarském kraji (6,3 procenta). Nad celorepublikovým průměrem podílu řidičů s letními pneumatikami je ještě Moravskoslezský kraj, kde nebude přezouvat 4,4 procenta řidičů. „Zatímco v Praze je do určité míry pochopitelná jízda na letních pneumatikách u řidičů, kteří nejezdí mimo hlavní město a v případě zhoršených klimatických podmínek auto nepoužívají, u karlovarských řidičů jde zcela jistě o zbytečné riziko,“ podotkl Luděk Čermák z Essoxu.

Přibližně polovina českých řidičů najezdí v zimním období od začátku listopadu do konce března méně než 5000 kilometrů. Z této skupiny se rekrutuje nejvíce těch, kteří odmítají přezouvat.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneu hrozí pokuta až 2500 Kč.

Pokud jsou zimní podmínky, je podle ÚAMK tato povinnost i ve Francii, v Německu nebo na Slovensku, a to bez ohledu na datum. V Rakousku tato povinnost za zhoršených podmínek platí od listopadu do 15. dubna.

agfor ( 1. listopadu 2017 13:22 )

A co takhle uprdnout se bez pokuty, můžu ?

moiaza ( 1. listopadu 2017 10:45 )

Já nehledám kličky v zákonech. V klidu jsem přezul a jsem v pohodě. Může tím pádem jet kdykoliv a kdekoliv v naprostém klidu. Nedělám si hlavu, zda do rána nasněží, nebo ne.

gabreta ( 1. listopadu 2017 10:12 )

Přesně. Panu redaktorovi by měli vypálit pokutu, za šíření poplašné zprávy!!!

Zobrazit celou diskusi