Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na divočáky s africkým morem jdou i policisté s tlumiči. Odstřel posvětila vláda

Autor: čtk/vei - 
16. října 2017
06:55

Necelá dvacítka policistů se dnes večer zapojí do odstřelu divočáků v oblasti zasažené africkým morem prasat na Zlínsku. Zatím není jasné, jak dlouho jejich akce potrvá. Lov bude koordinovat Státní veterinární správa, myslivcům při něm budou pomáhat podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána i právě i policisté.  

„Myslivci budou policisty seznamovat s terénem a zavádět je na místa lovu,“ uvedl Bocán. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství může policista divoké prase zastřelit, nesmí s ním však manipulovat. To zajistí odborníci z řad myslivců, případně veterinářů.

Policisté budou k odstřelu využívat dlouhé zbraně s tlumiči a střelivo ráže 308 Win., které jim darovala soukromá společnost. Nasazení policie do boje s nákazou schválila minulý měsíc vláda. Do polí a lesů ve vysoce rizikové oblasti nákazy, kterou lemují pachové a elektrické ohradníky, nadále platí zákaz vstupu pro veřejnost.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, vedle divočáků ale zabíjí i prasata domácí. První případ nákazy v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu poblíž Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Od té doby chorobě podlehlo více než 100 divočáků. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území ČR, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi