Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimní čas 2023 začal: Kdy si posuneme hodiny opět o hodinu vpřed? Až v březnu 2024!

Změna času letos přijde 30. října.
Změna času letos přijde 30. října.  (Autor: Profimedia)
Autor: jer, ČTK - 
31. října 2023
14:39

Zimní čas, kterému se správně říká standardní nebo astronomický, začal v neděli 29. října 2023, kdy jsme ručičky hodin posunuli o hodinu zpět ze 3:00 na 2:00. Potrvá až do neděle 31. března 2024, kdy si ve 2:00 posuneme ručičky hodinek o hodinu vpřed.

Kdy začal zimní čas 2023

Zimní čas začal v neděli 29. října 2023. Ručičky jsme si posunuli ze 3:00 na 2:00.

Video  Změna času v roce 2022: Budeme stále přepínat mezi letním a zimním časem?  - Videohub
Video se připravuje ...

Proč je správně zimní čas standardní

Lidé mnohdy chybně zimní čas považují za protiklad k času letnímu. Ve skutečnosti se ale poslední neděli v říjnu přechází na čas standardní (středoevropský čas – SEČ), též astronomický.

Důvodem existence letního času (středoevropský letní čas – SELČ) byla původně úspora elektrické energie. K prvnímu zavedení SELČ došlo v roce 1916 během první světové války. Vlády chtěly v letním období zapínat pouliční osvětlení později. Noci jsou totiž v létě kratší a lidé byli aktivnější ve večerních hodinách než v ranních. Bylo tedy potřeba „přesunout večer“ na dobu, ve které ještě svítí slunce. Dnes už jsou ale podle kritiků střídání času úspory energie minimální.

Mezi prvními na SELČ přecházely Německo a Rakousko-Uhersko, tedy i české země. Postupně se přidala i řada dalších zemí. Dnes se čas pravidelně mění na letní ve většině evropských a severoamerických států.

Zimní čas byl jen jednou

Skutečný zimní čas byl u nás v historii zaveden pouze jednou. Stalo se tak 1. prosince 1946 a skončil 23. února 1947. Stejně jako letní, i zimní čas od standardního dělila jedna hodina, čas se ale posouval opačným směrem. Rozdíl mezi letním a zimním časem tak byly dvě hodiny.

Čas se v roce 1946 z letního na zimní neměnil v jeden den. Nejdříve se klasicky poslední neděli v říjnu čas změnil z letního na standardní, poté se v prosinci posunul na zimní.

Argumentem pro existenci zimního času byla energetika. Elektrárny nedokázaly v ranních (7.–8. hodina) a večerních (16.–20. hodina) špičkách vyrábět dostatek elektřiny. Bylo tedy potřeba „posunout den“ tak, aby v tento čas bylo denní světlo. Noc trvá v zimních měsících přibližně osm hodin.

Příslušný zákon, jehož součástí je i zimní čas, nikdy nebyl zrušen a v České republice a na Slovensku existuje i dnes. Není ale zaveden, v naší zemi se tak střídají pouze SEČ a SELČ.

Střídání času pokračuje i v EU

Obyvatelé Evropské unie se před několika lety vyslovili v konzultacích, které uskutečnila Evropská komise, proti změnám času. Evropský parlament v roce 2019 odhlasoval zřeknutí se změn času a setrvání u jediného - zimního, anebo letního.

Každý stát si měl vybrat oblíbený čas, ačkoliv Evropská komise vybízela ke koordinaci kroků v této věci. Rozhodnutí europarlamentu měla potvrdit Rada EU (tedy ministři z členských zemí), ale za čtyři roky si na změnu času nenašla čas.

Záminkou k odkládání hlasování byl nejprve brexit (vystoupení Británie z EU), pak pandemie covidu-19, migrační krize a teď válka na Ukrajině. Ale ve skutečnosti se ministři vyhýbají debatě na toto téma, protože si uvědomují, že dohadování se o času rozhádá Evropu.

Podle výsledků konzultací jsou největšími stoupenci letního času Portugalci, Kypřané a Poláci. Naopak zimní - „opravdový“ - čas si přejí mj. ve Finsku, Dánsku a Nizozemsku.

Kromě toho je EU rozdělena na tři časová pásma: západoevropský čas má Irsko a Portugalsko, východoevropský Litva, Lotyšsko, Estonsko, Finsko, Bulharsko, Rumunsko, Řecko a Kypr a převažující zbytek má čas středoevropský. Pokud se státy nedohodnou, tak po likvidaci změn času by se Evropa mohla přeměnit v mnohem rozmanitější - zmatenější - směsku časových pásem.

Letní čas se vrátí v březnu 2024

Zatím nic nenaznačuje, že by v nejbližší době měly přijít nějaké změny ohledně střídání časů. Jedinými evropskými státy, ve kterým se čas nemění, zůstávají Island, Bělorusko a Rusko. A letní čas se vrátí v neděli 31. března 2024.

O vlivu změny času na zdraví čtěte ZDE

Jan Reichardt ( 24. října 2023 20:06 )

ČR je středoevropský stát, tak máme středoevropský čas.

dostojevskij ( 24. října 2023 10:56 )

Matce přírodě je úplně jedno, co si blbci vymyslí. Ona má svých 24 pásem, ať je u moci bílý, modrý nebo fialový....Je s podivem, že poslanci v Bruselu nejsou schopni pochopit přírodní zákony!!! To bude asi super elita!!!! Co je na tom těžkého, zrušit blbost střídání času. Jejich výplody různých zákazů jsou úplně mimo realitu lidí.... Za co jsou placeni????? On to dobře pochopil zesnulý ex Ransdorf, odpíchnul si a šel pryč. Penízky mu šly a nemusel poslouchat kdejaké plky.

Jirik-ta ( 24. října 2023 08:55 )

Jirik-ta ( 24. října 2023 08:55 )

MAP 1814 Šok! Brusel včera varoval, že se jen v Belgii ilegálně “sans papiers” pohybuje až 200 000 potenciálních teroristů! Šéf policie přiznal, že jen za minulý měsíc v centru Bruselu zatkli 200 ilegálních imigrantů, kteří spáchali těžké zločiny!

13750 ( 9. října 2023 23:50 )

Proč to nezruši furt sem a tam stejně je to na h...o.

Zobrazit celou diskusi