Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Malé potraviny „drtí“ řetězce. Expert: Ani ty ale nepřežijí

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. listopadu 2017
20:46

Vyučený prodavač a vášnivý motorkář Bohumír Bálka koupil starý obchod. Od roku 1993 ho provozoval celých dvacet let, pak přišel krach. Za ten mohly - stejně jako u řady jiných prodejců - maloobchodní řetězce, které zahltily levnými cenami trh. Podle některých expertů je to pohroma, jiní tvrdí, že je důležité, co si žádají lidé i doba a jestli se všichni uživí.

Český maloobchod s potravinami prošel za necelých 30 let zásadními změnami. Zatímco začátkem 90. let mu dominovaly tuzemské obchody s malými i většími prodejními plochami, postupný vstup zahraničních řetězců způsobil zánik velké části z nich. Znamenalo to nástup moderního trhu na úkor toho tradičního, který je nyní už dlouhodobě na ústupu, alespoň to tvrdí experti.

Podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka lidé žijí již jinak. „Naučili jsme se trochu jinak žít. Řetězce nás vychovaly k jinému spotřebitelskému chování. Zatímco před 28 lety jsme chodili nakupovat ráno, nebo po práci do nějakého krámku, který byl poblíž, tak dneska jezdíme na kraj města, drtivá většina lidí jezdí nakupovat autem, nákupy se odehrávají o víkendech,“ uvedl pro Blesk.cz Bábek.

Podle odborníkova osobního názoru na tomto vývoji není nic dobrého ani přínosného. Ovšem pokud to společnost přijímá, nebo dokonce vyžaduje, a firmy se uživí, pak je to v pořádku.

Chybí regulace trhu

Tuzemské obchody, které se zachovaly, se později začaly seskupovat do tradičních maloobchodních sítí. Jednou z nich je třeba Družstvo CBA, které vzniklo v roce 2003. Podle jeho předsedy Romana Mazáka udělal stát v 90. letech chybu, když do vstupu zahraničních řetězců nijak nezasáhnul.

„Trh měl být jasně regulován už tehdy. V jiných státech si zahraniční řetězce na trh hned nepustili. Nechali nejdřív vyvinout domácí obchod, pak teprve dovolili zahraničním společnostem v omezené míře vstoupit na trh a stanovili jim podmínky,“ uvedl Mazák.

Pro krachujícího Bohumíra Bálku byly právě řetězce pomyslnou „kudlou do zad“. Naopak družstvo pro podnikatele znamenalo záchranu. Vyučil se prodavačem smíšeného zboží pro Jednotu Mikulov, poté si dodělal řeznický kurz na bourání masa. Věnoval se praktickému výcviku, pro který si musel dodělat pedagogické minimum se zaměřením na výuku učňů.

Pan Bálka svůj obchod zavřít nemusel. Pan Bálka svůj obchod zavřít nemusel. | archiv, Bohumír Bálka

„Prodejnu jsem zakoupil v restituci v roce 1993 a poté investoval do přestavby a modernizace. Dříve to byla provozovna Jednota. Od roku 1998 jsem přešel do sítě Enapo. V roce 2013 nastaly s prodejnou problémy. Poklesl měsíční obrat až na nejspodnější hranici a nastala celková nespokojenost, tak jsem se rozhodl pro změnu,“ uvedl Bálka.

Počet hypermarketů je od roku 2001 pětinásobný

Vzal si půjčku od Družstva CBA, nakoupil všechno, co potřeboval, a svému byznysu dal nový impuls. Od té doby uplynuly už čtyři roky a obchod funguje, jak má.

Panu Bálkovi tedy pomohlo jedno z družstev. Jiní ale tolik štěstí neměli. Podle Mrázka se s příchodem řetězců změnila i efektivita provozu obchodů. Zatímco začátkem 90. let byly efektivní především prodejny na venkově, na přelomu tisíciletí je v tomto ohledu předstihly obchody ve městech.

Tento jev se postupem času projevil i na množství různých typů prodejen. Tradiční ochody zaznamenaly od roku 2001 více než třetinový pokles, počet hypermarketů se za stejné období téměř zpětinásobil. Výrazné změny lze sledovat i na vlastnické struktuře maloobchodních společností.

Velké řetězce totiž patří cizím firmám. Nebyl to však pouze maloobchod, který se od počátku 90. let zásadně proměnil. „Velkoobchodů jako pilířů maloobchodních sítí se do dnešního dne zachovalo jen asi 1 procento. Z jednoho tisíce tehdejších velkoobchodů tak dnes zůstalo asi deset,“ popsal Mazák.

Radomil Bábek je zástupce především středních a malých podnikatelů a živnostníků, ale i přesto na řetězce nežehrá. „Takže ty velké řetězce mi nejsou úplně blízké. Na druhou stranu musím říct, že přestože jsou tedy obrovskou konkurencí malým podnikatelům, živnostníkům na vesnicích a podobně, tak paradoxně za nimi stojíme v tom, že jim stát nemá určovat jestli, když mají přes 200 metrů prodejní plochy, tak mají v neděli nebo o svátku zavírat nebo ne. Do toho stát vůbec nemá vstupovat,“ popsal Bábek.

Obchody by se měly seskupit nebo zavřít

Podle Mazáka se současná nelichotivá situace tradičního trhu dá zvrátit jen těžko. „V České republice není pro tento druh podnikání vhodné prostředí. Ze strany vlády nepřichází žádná pomoc, spíše jen další a další omezení, tvrdí muž. Na druhou stranu se dá ale čekat i úbytek řetězců. Jejich koncentrace je tak vysoká, že není možné, aby se všechny na trhu udržely. Buď se navzájem skoupí, nebo pobočky zavřou,“ uzavřel Mazák. Naopak Bábek tvrdí, že se nedá mluvit o přesycenosti trhu, pokud se všichni uživí, je to tak v pořádku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marti33 ( 12. listopadu 2017 08:02 )

Prostě živíme nadnárodní korporace a ty nám to vrací tak že podporují menšiny. vviz Hypernova, Lidl. Jednoho dne nám ty mešiny podříznou krk. Spokojeni?

sumec08 ( 12. listopadu 2017 07:07 )

Ten pán má v ledačems pravdu, ale také se dá řící, že si odporuje, stát nemá určovat zda o svátcích má být nad 200 metrů čtverečních otevřeno, ale stát má regulovat ceny?Dále má pravdu v tom,že ze strany vlády nepřichází pomoc,ano,za 27 let nikdo nedokázal vybudovat ryze český supermarket s českými potravinami, ale nikomu nevadí, že ročně odplouvají podle odhadů 300 - 600 miliard zisků do daňových rájů a směrem na západ, proto se po tzv. farmářských trzích prodávají často i předražené výrobky,namísto toho, aby se prodávali v českých supermarketech a zisky z daní zůstavali v čechii.

al.bunda ( 11. listopadu 2017 21:18 )

Se mi strašně líbí jak jste nepovolili diskusi o cigoších ale tady o hovně budete psát do aleluja. Jinak prezident neřekl nic než jen a jen čistou pravdu No možná se trochu spletl,já to tipuji tak na 95% nefachčenků hnědočechů

Zobrazit celou diskusi