V centru Brna na jednom místě koupíte afghánské koberce, dřevěné motýlky a nebo hodiny z vinylových desek. Věci, které běžně nepotkáte. „Po hezkých věcech jsme chodily hlavně na trhy a na speciální akce během roku. Bylo mi líto, že člověk nemůže někam chodit pravidelně každý den,“ říká Eva Bergová, jedna ze zakladatelek projektu Place Store.

Spolu s kolegyní se rozhodly vytvořit místo, kde zákazník najde zajímavé věci, které nejsou k dostání jinde. „Ptaly jsme se prodejců, proč nemají svoje věci v nějakém obchodě. Říkali, že se na to v obchodech napráší vysoká marže, následně je to zboží pro koncového zákazníka drahé, takže je neprodejné.“ Když výrobce zlevní, tak podhodnocuje svoji práci, nevyplácí se mu produkty vyrábět. „Chtěly jsme to udělat tak, aby byl spokojený výrobce, kupující i my, kteří to zastřešujeme.“ Proto dvě kamarádky vytvořily sdílený prostor.

Prodejní místo je možné si pronajmout na měsíc. „Výrobce si zaplatí polici, my za něj zboží prodáváme,“ vysvětluje Bergová. U drobnějších věcí jdou ale do klasické komise, protože jednotlivé nájmy se pohybují od tisíce korun měsíčně za regál. Když se objem skladu sníží na šedesát procent, je kontaktován prodejce, aby doplnil sklady.
Projekt se snaží pomáhat mladým tvůrcům, společně s nimi se rozvíjet. Každý měsíc dostávají umělci zpětnou vazbu. Mimo to v suterénu Storu pořádají sami autoři workshopy a výstavy.

Fotogalerie
19 fotografií