Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matěj (6) má poruchu růstu. Až do 18 let si musí píchat speciální hormon

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
12. září 2017
06:05

Matěj se narodil předčasně. Při porodu měl 41 centimetrů a vážil pouhých 1,75 kilogramu. Maminka Eva si myslela, že jeho malý vzrůst je způsoben předčasným narozením. Když byly ale chlapci dva měsíce, upozornila ji dětská lékařka, že něco není v pořádku. Další vyšetření odhalilo, že Matěj trpí nedostatkem růstového hormonu.

V prvním roce života Matěj měřil 59 centimetrů a vážil šest kilo. Stejně staré zdravé dítě by mělo mít o 18 centimetrů a čtyři kila víc. Zásadní roli při určování zdravého růstu hrají preventivní prohlídky u pediatra, které by rodiče měli pravidelně absolvovat.

„Při prohlídce je dítě vyšetřeno, váženo a změřeno a tělesná výška by měla být zapsána do růstového grafu. Růstový graf je formulář, kde je možné sledovat, jak dítě roste ve srovnání s ostatními dětmi,“ vysvětluje specialista Jan Lebl, přednosta Pediatrické kliniky Univerzity Karlovy, 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Praze-Motole.

Pokud lékař zjistí, že dítě neroste tak, jak má, je třeba určit diagnózu a zahájit léčbu včas. Děti s těžkým nedostatkem růstového hormonu dorůstaly bez léčby do výšky 110 až 135 centimetrů.

Co tvoří růstový hormon a jak se jeho poruchy léčí? Co se stane, pokud není léčba zahájena včas? Podívejte se na rozhovor:

A tady je příběh šestiletého Matěje. Jak zareagoval na léčbu a co si musí kvůli poruše růstového hormonu odepřít?

V současné době je v Česku léčeno růstovým hormonem 2058 dětí a dospívajících. I proto bylo vyhlášeno 20. září jako Světový den růstu, kdy v jeho rámci proběhne po celém světě osvěta o poruchách růstu dětí.