Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týraná Daria (44): Přála jsem si umřít. Exmanžel se mi bude celý život mstít

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
10. září 2017
06:03

Daria (44), maminka tří dětí, si prošla domácím násilím. Manžel ji fyzicky týral mnoho let, ona přesto našla odvahu od něj odejít. Její boj s ním ale neskončil. Přesto se rozhodla vyjít se svým příběhem na veřejnost, aby otevřela oči ženám, které žijí v moci tyranů tak, jako kdysi ona.

Darie se o minulosti nemluví snadno. Nejprve hovoří o své práci, kdy jako koordinátorka společnosti Síť pro rodinu v kraji Vysočina pomáhá s osvětou problematických vztahů v rodině a věnuje se programu v mateřských centrech, kde rodiče mohou aktivně trávit čas se svými dětmi. 

Od toho se pomalu dostane k tomu, proč to vlastně dělá. Dlouhá léta ji týral její vlastní manžel, otec jejích tří dětí, muž, do kterého se kdysi zamilovala a považovala ho za dokonalého. Vzpomíná na to, jak začaly první fyzické útoky, až po chvíle, kdy ji vláčel po bytě za vlasy. 

„Denně mi nadával, že jsem hnusná tlustá kráva,“ říká žena lehce zastřeným hlasem. Je štěstí, že nyní mluví. Byla doba, kdy byla fyzicky i psychicky tak na dně, že podle svých slov nemohla ani zvednout ruce a dva roky nemluvila.

Daria: Chci svým příběhem pomoci dalším obětem

Daria se při rozhovoru často obrací na svou kamarádku a i kolegyni Aničku, se kterou vede semináře a přednášky proti domácímu násilí. Ta jí byla v nejhorších dobách největší oporou.

I když už Dariu její, nyní už bývalý muž, netýrá, stále ho musí vídat. „Necítím, že by mě legislativa této země nějak ochránila,“ přiznává žena, která chce svým vyprávěním pomoci dalším týraným osobám. Osvědčilo se jí, že oběti spíše vyhledají pomoc, když vidí tvář a slyší konkrétní příběh, který je podobný tomu jejich.