Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladý hroch ve dvorské zoo mezi staršími samicemi zemřel. Míří sem zkušený samec

Autor: jer, ČTK - 
24. srpna 2017
19:10

Zoo Dvůr Králové nad Labem by mohla z Německa získat dalšího hrocha, který by nahradil nedávno uhynulého samce Karla Wilhelma (†2). Mělo by se jednat o asi třicetiletého hrocha ze zoo ve Stuttgartu. Hroch má být, na rozdíl od uhynulého dvouletého hrocha, schopný reprodukce. A do Dvora Králové může dorazit v řádu měsíců. Ve čtvrtek to řekl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

S doporučením přesunout hrocha ze Stuttgartu do Dvora Králové přišel evropský koordinátor chovu hrochů z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). „Ještě musíme probrat některé detaily, jestli bude s definitivní platností rozhodnuto, že půjde přesně o tohoto samce,“ uvedl Rabas.

Samec Karl Wilhelm přišel do Dvora Králové letos začátkem června ze zoo v německém Karlsruhe. Ve Dvoře Králové žil ve velkém výběhu společně s pětiletou Hulou a o necelý rok mladší Monou a měl pomoci v dvorské zoo obnovit chov těchto zvířat. Uhynul před několika dny na následky zranění vnitřní strany stehna a pozdější sepse.

Zda si zranění ve výběhu způsobil sám, či zda jej zranila jedna ze samic, nelze podle Rabase potvrdit ani vyvrátit. „Je jisté, že tam nějaké výměny názorů mezi mladým samcem a starší samicí byly a k šarvátkám docházelo,“ řekl.

Hroši se do dvorské zoo vrátili loni, a to po 14 letech. Zoo hrochy chovala od roku 1966, v roce 1972 se jí podařilo odchovat první mládě. Celkem zoo odchovala osm mláďat, z toho šest samic a dva samce. Posledním hrochem v dvorské zoo byl samec Heini, kterého zahrada v červenci 2002 darovala do zahraničí kvůli plánované rekonstrukci pavilonu slonů, kde do té doby byli i hroši a tapíři.

Hrošík z pražské zoo se má čile k světu:

Video  VIDEO: Hrošík z pražské zoo se má čile k světu  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

hahapch ( 25. srpna 2017 00:52 )

To jsou teda chovatelé, ochránci zvířat, zaměstnaní v zoo a nechají vědomě utýrat mladého hrocha starou samicí, jak se mohli dívat na to jak na něj útočí a nic neudělali, chovatele bych hodil lvům at si také poradí sám o záchranu bezcitný haj..., chudák hrošík musel trpět psychicky i fyzicky mít velké bolesti, měli jej okamžitě oddělit od samic, dal bych jim jej zaplatit a to pořádně at si uvědomí jak se mají starat nebo je okamžitě vyhodit a to by bylo nejlepší at nepříjde zbytečně další zvíře o život

Zobrazit celou diskusi