Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nenechte děti klikat hodiny na mobilu, varuje expertka před problémy s psaním

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
19. srpna 2017
06:45

Některé děti v předškolním věku už bez problémů ovládají počítač, tablet nebo mobilní telefon. To ovšem může mít v budoucnu negativní vliv na jejich grafomotorický vývoj. Zjednodušeně řečeno bude mít váš potomek problém při nácviku psaní. Obtíže se ale mohou objevit i dospělých, pokud stále méně píšou rukou.

„Grafomotorika je soubor psychomotorických činností, které jsou vykonávány při psaní a kreslení. Při psaní je potřeba vykonávat účelné pohyby, které jsou založeny na koordinaci oka a ruky,“ uvedla pro Blesk.cz lektorka grafomotoriky Martina Simonidesová. 

Všimli jste si, že vaše dítě nerado kreslí? Má těžkopádné a pomalé písmo a nezdá se vám způsob, jakým drží psací náčiní? Může mít poruchu grafomotoriky a čím dříve to odhalíte, tím lépe. Neléčená grafomotorika může vést k problémům ve škole, nechuti k psaní, snížení sebevědomí, nebo dokonce k dalším obtížím v učení.

Odbornice: Omezte dětem tablety a chytré telefony

Velkou roli hrají v dnešní době počítače, tablety a chytré telefony. Ty rodiče půjčují dětem už v předškolním věku.

„Z mých orientačních průzkumů v mateřských školách vyplývá, že každé páté dítě si hraje na tabletu třeba dvě až tři hodiny denně,“ uvedla lektorka, aby připojila: „Pokud naučíte dítě si zavazovat tkaničku, oblékat se, stříhat a další rukodělné činnosti, tak to dítě bude ve vývoji určitě někde jinde než to, které kliká na tabletu. Omezte tedy dítěti přístup k tabletům a mobilům.“

Jak poznáte, že vaše dítě má grafomotorické obtíže? Jaký je rozdíl mezi poruchou grafomotoriky a dyslexií? Jak se porucha grafomotoriky léčí? To zjistíte v rozhovoru ve studiu Blesk, kde si můžete i ověřit, zda správně držíte psací potřeby:

Video Používá vaše dítě často tablet? Může mít problémy s psaním. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak jsou na tom dospělí?

Kdy jste naposledy psali rukou delší text? V případě, že už je to velmi dávno, měli byste začít zase trénovat, jinak se jisté obtíže mohou vyvinout i u vás. Podle průzkumu obchodního řetězce Albert 30 procent Čechů preferuje při psaní tiskací písmo a stejné procento i psací. Zbylých 40 procent styly mixuje dohromady. Tady ale nalezneme rozdíly mezi pohlavími – u mužů vítězí tiskací (41 procent), u žen naopak psací (34 procent).

Podívejte se na výukové video, které ukáže, jak by mělo vaše dítě správně sedět a psát:

 

moiaza ( 19. srpna 2017 08:01 )

A proč by rodiče omezovali dětem přístup k tabletům, počítačům a mobilům? Vždyť oni mají klid a nic po nic děti nechtěji. Rodiče je klidně nechají 10-12 hod u těch nesmyslů sedět a vůbec jim to nevadí, že dělají ze svých dětí duševní mrzáky. Kdysi se tomu říkalo opičí láska. Ráno si zapne dítě tablet a věčer ho u tabletu rodiče také najdou. No není to krása?

Zobrazit celou diskusi