Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děti by stahovali z kůže, Romy stříleli. Na útočné Čechy je policie zatím krátká

Děti by stahovali z kůže, Romy stříleli. Na útočné Čechy je policie zatím krátká
Děti by stahovali z kůže, Romy stříleli. Na útočné Čechy je policie zatím krátká  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: Zuzana Zelenková - 
8. srpna 2017
05:55

Terčem internetové nenávisti se může stát v podstatě kdokoliv. Podle monitoringu organizace In Iustitia jsou to nejčastěji Romové, uprchlíci a muslimové. S útoky se ale setkávají například i děti. Všechny výpady obvykle soudy smetou ze stolu, alespoň tedy v Česku. Velkou výjimkou byl známý youtuber Pstruh 103. Podle organizace Romea je v tuzemsku na podobné incidenty policie krátká. Oproti tomu třeba v Thajsku padl pětatřicetiletý trest za urážku královské rodiny.

Jeden z mála případů, kdy soud uložil trest za výpady na internetu, se týkal youtubera Pstruha 103. Ten vulgárně hanil Petru Yamunu Wolf a její psychologickou poradnu v jednom ze svých videí, které umístil na kanál Youtube.

Mnozí označují rozhodnutí soudu za průlomové v boji proti vulgaritám a napadání na internetu.

V březnu youtuberovi soud „napařil“ půlroku podmíněně. V květnu se muž odvolal a dostal 120 hodin prospěšných prací. Ani s tím se ale nespokojil a chce to hnát výš. Soud pro něj prý znamenal tvůrčí krizi i kritiku fanoušků.

„Výše trestu mi nepřipadá úměrná, neboť ani jeden soud nebral v potaz okolnosti, proč mé video vzniklo, a zamítl nám důkazové materiály hovořící v můj prospěch, budeme se dovolávat k nejvyššímu soudu,“ uvedl pro Blesk.cz Petr „Pstruh“ Jelínek.

Nenávist? Vyříkávám si to z očí do očí!

Video  Radek Banga: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nedůsledný Youtube

Jelínek je teď podle vlastních slov v tvorbě opatrnější. Jednu dobu prý byl nesvůj, jeho videa byla méně energická, změnil přístup i vyjadřování. Dostavila se krize. „Byla to autorská krize, nechuť točit, kritika fanoušků, kteří nechtěli přijmout změnu. Co se týká nejvyššího soudu, myslím si, že můj případ zamítne a nechá odpovědnost až na soud ústavní,“ popsal Jelínek.

Zpráva, kterou vypracovala organizace In Iustitia, dlouhodobě pomáhající obětem násilí, označuje právě Youtube za nejméně důslednou sociální síť, která po nahlášení nesmazala ani jediný agresivní příspěvek.

Naopak za nejvíc aktivní označuje Facebook, a to jak v Česku, tak celé Evropské unii. Podle zprávy byly v České republice nejčastějším terčem nenávisti uprchlíci, migranti, muslimové a Romové.

„Vypálit celou Romeu.“

O internetové agresi ví své i organizace Romea. Ta podala od začátku letošního roku 11 trestních oznámení kvůli urážkám. Směřovaly nejen na Romy, ale i na další menšiny. „Podnětů bylo jedenáct. Byl mezi nimi i podnět na to, kdy redakci serveru Romea.cz vyhrožovali vypálením. Přesná citace byla: Vypálit celou Romeu. Policie to společně s paní státní zástupkyní vyhodnotila, jako že to není trestný čin,“ uvedl pro Blesk.cz Zdeněk Ryšavý z organizace Romea.

Podle Ryšavého byly všechny výroky smeteny ze stolu s tím, že lidé, kteří je píšou na Facebook, to tak nemyslí. S tím, že aktéři nebyli vyslechnutí a nevyjádřili se, jestli to tak mysleli, nebo nemysleli. U některých našich trestních oznámení jsme nedostali žádnou odpověď toho, jak vůbec byly řešené,“ popsal Ryšavý.

Každé zastupitelství má jiný metr

Společnost podle mluvčího chtěla vyzkoušet, jakým způsobem bude státní zastupitelství a policie reagovat na výroky, které jsou za hranou. „Zjistili jsme, že policie a státní zastupitelství neumí tuto kriminalitu řešit a neumí s tím nic dělat. Podle nás policie tyto trestné činy nestíhá. Důkazem je i Radek Banga, kterému bylo vyhrožováno ve stovkách komentářů, a my víme jen o dvou lidech, kteří jsou za příspěvky stíhaní, ani on se nedovolal spravedlnosti,“ dodal Ryšavý.

Navíc prý u podobných výpadů není žádný jasně daný metr, který by je řešil. U každého zastupitelství tím pádem může trestní oznámení dopadnout rozdílně.

Střílení do lidí a 35 let v Thajsku

A kvůli kterým výrokům podávala Romea oznámení? Například na tento: „Proč ty opice hned nezastřelili? Co jinýho s takovým odpadem. Ty vůbec nemají právo existovat. Verdikt? Nejednalo se o trestný čin.

Ani tento výrok prý nemá rysy trestného činu: Pověsit za nohy jak boxovací pytel, mlátit od rána do večera ostnatým drátem a poslední den stáhnout z kůže. Vyřešeno. Tento komentář reagoval na zprávu, ve které stálo, že děti zabily plameňáka v zoologické zahradě.

Druhý extrém je v Thajsku. Tam dostal letos v červnu muž 35 let „na tvrdo“ za údajnou urážku krále na Facebooku. Třiačtyřicetiletý Tchepvong tak má vůbec nejdelší trest, jaký kdy byl zaznamená za urážku majestátu. Šlo prý o deset zpráv a obrázků, které urážely monarchii. Odvolávat se prý nebude, ale chystá se podávat žádost o milost.