Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragický den v rakouských horách: Jeden Čech zemřel, další je těžce raněn

Záchranná služba v Rakousku
Záchranná služba v Rakousku  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK, pk - 
30. července 2017
19:09

V rakouských horách v neděli zahynul 71letý český turista. Zřítil se při výstupu v pohoří Mieminger na západě Rakouska a při pádu utrpěl smrtelná zranění. Podle policie nebyl muž řádně bezpečnostně zajištěný, napsala agentura APA. Ve stejný den se v rakouských horách při pádu těžce zranil další český turista.

Mrtvý Čech patřil k osmičlenné skupině, která trávila v Tyrolsku třídenní dovolenou. Původně chtěl se svými společníky jít normální cestou, pak se ale rozmyslel. Údajně špatně manipuloval s bezpečnostním pásem a zřítil se z výšky 80 až 100 metrů. Při pádu utrpěl mnohočetná zranění.

Další český turista (38) utrpěl tentýž den těžká zranění při horském výstupu v Rakousku. V sobotu se zřítil ze stezky do hloubky 15 metrů. Pomoc mu zavolali dva kamarádi, s nimiž se na túru vydal, informovala v neděli agentura APA.

Na místo neštěstí byla vyslána skupina horské záchranné služby z Bad Ischlu a záchranářský vrtulník. Zraněný 38letý Čech byl do něj vytažen na laně a dopraven do zemské nemocnice v Salcburku.

Jeho partneři vystoupali v doprovodu horských záchranářů k vrcholové stanici lanovky, která je dopravila do údolí, sdělila policie.

Turista byl nalezen v Himalájích po 47 dnech. Podívejte se ve videu: 

Zobrazit celou diskusi