Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Půlíte prášky, aby se daly lépe spolknout? Riskujete. Léčba nemusí zabrat

Autor: pet - 
6. srpna 2017
21:00

Půlíte prášky sobě nebo svým dětem proto, aby se daly lépe spolknout? Děláte velkou chybu. Je možné, že lék nebude vůbec fungovat nebo vám udělá „neplechu“ v žaludku. Informoval o tom na svém webu britský deník DailyMail.

Plno lidí není schopno spolknout větší prášky, a proto si je půlí. Napadlo vás však někdy, že tím ale můžete vyrušit léčivé účinky? Pokud jste nemocní a doktor vám předepíše prášky a vy víte, že máte problém s polykáním větších tablet, zeptejte se ho na možnost půlení ještě v ordinaci. Kdybyste na to náhodou zapomněli, zeptejte se ještě v lékárně, protože tyto informace by měl vědět i lékárník. Posledním záchytným lanem je pak příbalový leták, kde se o půlení prášků také dozvíte.

Vždy je nutné zeptat se lékárníka nebo přečíst příbalový leták. Je to velmi individuální. Některé léky jsou přesně nadávkované a není třeba je dělit,“ sdělila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová.

2623522:full:true:true

Proč je tak důležité vědět, jestli prášek můžete rozpůlit?

Některé prášky obsahují speciální povlak, který zabraňuje předčasnému uvolňování léčivých látek. Pokud tento druh prášku rozpůlíte, narušíte tak ochranný film. Ten poté nepracuje správně a může se stát, že účinek prášku naprosto vymizí, nebude fungovat tak účinně nebo může dokonce poškodit i žaludek.

Kategorií léčiv, kde se půlení prášků nedoporučuje, bývají léky na srdeční poruchy nebo bipolární poruchu osobnosti. „Tableta nemusí pak působit vůbec, nebo může vyvolat vedlejší účinky,“ řekl lékárník Anshu Bhimbat z Buckinghamshire.

Když zapátráte v lékárně, třeba byste jako alternativu mohli sehnat stejný lék, ale v tekuté formě, kde vám zmizí starosti s dělením. Pokud se však rozhodnete tabletky půlit, použijte speciální řezač na prášky. Vypadá skoro jako ořezávátko a bude daleko lepší než ruce nebo klasický nůž.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi