Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lence chybí alimenty a místo hotelu volí zříceninu. Dceři dopřeje aspoň buřt

Autor: bud - 
4. července 2017
05:45

Platební morálka rodičů, kteří musí svým dětem posílat výživné, v průběhu léta dramaticky klesá. Matky a otcové samoživitelé si kvůli tomu často nemohou dovolit větší výdaje a v horším případě se dostávají do finančních problémů. Pociťuje to i Lenka (35), kterou partner opustil ještě před porodem a alimenty jí neplatí. Na dovolenou jí tak nezbývají peníze, podobně jako tisícům dalších samoživitelů.

Lenka z Lounska vychovává svou dceru Justýnku od narození sama. Partner ji opustil ještě v době, kdy byla těhotná. Po narození dcery ji zpočátku občas přijel navštívit, ale brzy zcela ztratil zájem, a dokonce přestal platit výživné. Jako samoživitelka proto Lenka často v minulosti trpěla nedostatkem peněz a každé léto musí trávit s velmi omezeným rozpočtem.

„V době, kdy jsem s malou pobírala rodičovský příspěvek a otec dcery neplatil výživné, jsme moc peněz na výlety a dovolené neměly. I pak, když jsem nastoupila do práce a malá do školky, peníze moc nezbývaly,“ řekla pro Blesk.cz Lenka. Většinou proto využívala hřiště ve městě nebo s Justýnou vyrážela i dál mimo něj. „Zjistila jsem, že v okolí je spousta nádherných míst, o kterých jsem celý život nevěděla. A to zde žiji od narození,“ uvedla.

Letní dovolenou tráví buď u přátel na chatě, nebo třeba na zřícenině hradu Helfenburk u Úštěka. Zjistila totiž, že stačí domluva s kastelánem. „Za pobyt se nic neplatí, jen je třeba se předem domluvit. Každý víkend je na zčásti obytné zřícenině někdo ze správců, kteří se o Helfenburk starají, takže umožní i prohlídku věže za dobrovolné vstupné, opečete si tam buřt na ohni a můžete pokračovat krásnou vyhlídkovou stezkou dál,“ popisuje Lenka.

Platební morálka v létě klesá na polovinu

Lenka není jediným rodičem samoživitelem, který se musí přes léto uskromnit. Podle zkušeností Asociace neúplných rodin právě přes léto dramaticky roste počet těch, kteří se opožďují s platbou výživného, případně posílají jen část z celkové částky. „Platební morálka povinných v letních měsících klesá až na polovinu,“ uvádí předseda asociace Petr Sýkora. Podle něj se tak může do problémů dostat až každá pátá neúplná rodina.

„Důvody, proč se bývalí partneři a partnerky opožďují se splátkami výživného, jsou v podstatě dva. V prvním případě jsou sami zaskočeni letními výdaji, které mají se svou novou rodinou. Tu logicky upřednostní před dětmi z předchozího vztahu,“ vysvětluje Denisa Vopinková z programu VašeVýživné.cz. V létě také podle ní řada lidí odjíždí pracovat do ciziny a v důsledku toho zapomínají na své platební povinnosti v Česku.

VIDEO: Co dělat, pokud vám partner či partnerka dluží výživné? Na koho se můžete obrátit?

Video  Jak se domoci dlužného výživného?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jitka: Ve frontě zkoušíme adoptovat každého

Matky a otcové, kteří jsou se svými dětmi sami, zkoušejí nejrůznější cesty, jak v létě ušetřit. Hledají hlavně místa nebo atrakce, kde nemusí platit peníze za vstup. Častá je také domluva s jinými lidmi na zaplacení rodinného vstupného na památky nebo třeba koupě rodinné jízdenky.

„Už jsem za ty roky odrzlá. Nemám problém navrhnout cizím lidem, třeba tátovi s klukem, jestli by s námi nešli do rodinného vstupného. U vstupů na hrad se takhle snažíme adoptovat kohokoliv ve frontě,“ popsala svou zkušenost Jitka z Českých Budějovic.

Leoš: Spíme pod převisem a z deště máme srandu

Leoš z Prahy, který vychovává dvě děti, zase objevil kouzlo takzvaných přírodních hotelů. Společně přespávají v přírodě jako trampové. „Jezdíme na dovolenou místo do kempu pod skalnaté převisy, hodinku vlakem od města, když prší, máme z toho srandu, i když třeba zmokneme. Hodně nás to s dětmi sblížilo,“ vypráví Leoš.

Dluhy na alimentech v Česku podle odhadů dosahují až 10 miliard korun a tento problém se dlouhodobě nedaří vyřešit. Samoživitelé se nemohou na stát spolehnout a pomoc hledají spíše u neziskových organizací, které jim s vymáháním výživného bezplatně pomáhají. Řešením se mělo stát takzvané zálohové výživné, které prosazovalo ministerstvo práce a sociálních věcí a dokonce ho posvětila vláda.

Jenže podle expertů by se to týkalo jen části rodičů, výživné od státu by například nechodilo v případě zadlužených neplatících rodičů. Poslední vývoj navíc ukazuje, že do říjnových voleb už poslanci nestihnou tento návrh projednat, takže jeho přijetí je v nedohlednu.

MiladaK ( 11. srpna 2017 10:42 )

Sýkora (na videu) je se svými pohádkami vlezlý jak Svědci Jehovovi. Snaží se jen dostat do médií zadara reklamu na VašeVýživné.cz, což je nábor klientů pro advokátní kancelář Legalcom JUDr. Pavla Staňka (ODS), viz. http://docplayer.cz/30284382-Smlouva-o-poskytovani-pravnich-sluzeb.html Reportérka na videu čte připravené otázky, které jí sám Sýkora napsal. Veřejnost prý neví, jak výživné vymáhat, poradí jedině Sýkora. Ve skutečnosti lepší službu poskytuje ze zákona každý soud. Tam je to opravdu bezplatně a soud má také možnost povinného a jeho majetky vypátrat v rejstřících, kam se nikdo jiný nedostane. Nemajetné matky mají právo na bezplatnou pomoc advokáta, stačí požádat advokátní komoru. Sýkora je obchodník, toho času v problémech, viz https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/slevova-dvojka-pepacz-podruhe-meni-domenu-dluhy-neprih lasil/r~f2e359ea7da111e7b4dc0025900fea04/?redirected=1502440084 a provozuje také PrávníEsa.cz

HonzaBar ( 4. července 2017 20:38 )

Nic ve zlém, ale zrovna v tomto případě si za to může sama .. To, že chtěla ulovit ženatého jen protože měl peníze a doufala že když se nechá zbouchnout, tak s ní zůstane...Nečekaně se tak nestalo.. dle mého názoru je to obyčejná šlápota, kterou zajímají jen peníze a to jak je z někoho dostat. Tento článek je k smíchu jako ona osoba. Možná by to chtělo si zjistit pravdu, než o někom něco napíšete. Ono dělat chudinku je snadné

spania ( 4. července 2017 11:33 )

To je pěkná blbost,co píšeš.Proč by měl chlap chodit kvůli sexu hned do bordelu...?A proč by se mělo od chlapa hned očekávat,že když si najde holku,tak s ní bude chtít hned rodinu a dítě?!Nechci se nijak zastávat mužů,ale tady je to vina převážně těch holek.Když jsou blbý,tak jsou blbý...

spania ( 4. července 2017 11:28 )

Paní Lenka není jediná,kdo musí žít s omezeným rozpočtem a to,že nemůže jezdit na výlety, k moři a kdo ví kam za zábavou,to musí vzít jako věc,kterou bude řešit celou dobu,dokud její dcera nebude dospělá.Každá holka-nebo skoro každá si dneska myslí,že si nabrnkne chlapa,pořídí si s ním dítě a pak bude z jeho peněz žít celý život v klidu a pohodě.Tak to ale milé dámy není.

Simmie1994 ( 4. července 2017 10:07 )

Pokud chce chlap jen sex, tak má jít do bordelu.. od toho to existuje a ne si hledat přítelkyni. Když si chlap najde přítelkyni tak se tak nějak očekává, že s ni bude chtít mít rodinu, ale když jde do bordelu, tak se ví že chce jen sex. A v těch barech je to vina i těch kluků, ne? Kdo zasune.. kluk nebo holka?

Zobrazit celou diskusi