Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čínská medicína smí do českých nemocnic. Léčitele ale školy učit nechtějí

Autor: pet - 
3. července 2017
12:30

Rostislav Vyzula, který je poslancem ANO, nedávno předložil návrh o zavedení studijních oborů, které by se zaměřovaly na čínskou medicínu. Jeho návrh byl podpořen a vyjde tak v novele ministerstva zdravotnictví. Vysoké školy však tyto obory vyučovat nechtějí. Informoval o tom na svém webu deník E15.

Novela by měla zavést dva nové obory. Prvním je terapeut tradiční čínské medicíny a druhým specialista tradiční čínské medicíny. Otázkou zde však zůstává, zda-li bude o tyto obory zájem, ale i jaká kvalita vzdělání zde může být poskytnuta. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo připravit speciální vyhlášky, které budou určovat doprovodné požadavky profesí.

Vzdělávací program by měl být „akreditován ve spolupráci s Univerzitou TČM v Šanghaji. Výuka by měla být z poloviny založená na klasických zdravotnických a medicínských předmětech a z poloviny na předmětech tradiční čínské medicíny,“ řekla Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

VIDEO: Podívejte se na tipy, jak být v kondici.
Video  10 způsobů, jak využít každou chvíli pro lepší kondici.  - iStock.com/ Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz
Video se připravuje ...

České zdravotnictví, ne čínské!

Napříč všemi vysokými školami o zavedení těchto oborů neuvažují, až na jednu – výjimkou je univerzita v Hradci Králové. Ta o realizaci těchto studijních oborů přemýšlí, i přestože nemá s tímto oborem zkušenosti. Areál školy se totiž nachází blízko Kliniky tradiční čínské medicíny, která je podporována a financována čínskou CEFC. „Pro univerzitu by to mohla být příležitost zvýšit prestiž, ale i získat finanční benefity. Zejména pokud by se k nám hlásili i samoplátci,“ řekl rektor univerzity Kamil Kuča. Podle rektora je to ale zatím otázka ještě tak tří, čtyř let.

Podobný názor ale nezastávají další univerzity, které již proti novým oborům protestovaly. Podle nich prostě takovéto obory na českou půdu zdravotnictví nepatří.

Další univerzitou, která je na vážkách, je Univerzita Palackého v Olomouci. Tamní zástupci z fakulty zdravotních věd celou situaci pouze sledují a jen o ní párkrát hovořili. Nejdříve se potřebují ujistit, jaké jsou znalosti a odbornost v jejich dvouletém nepovinném předmětu Základy tradiční čínské medicíny. Podle děkana fakulty Jaroslava Vomáčky je však zájem vysoký.

Jak budou vypadat hodiny čínské medicíny? Přečtěte si celý článek ZDE

dandova ( 3. července 2017 14:49 )

To je absurdní!

Zobrazit celou diskusi