Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romové shánějí byt: Televize v zastavárně i plošné „ne“ všem

Autor: zzu - 
21. června 2017
20:20

Když Romové v Česku začnou hledat nový byt, je to často problém. Když ho najdou, můžou problémy čekat zas jeho majitele. Taková je ve zkratce situace v Česku. Pronajímatelé Romy ve svých bytech nechtějí, bojí se, že by je zničili. A že by neplatili nájem. Mnohdy nepomůžou ani realitní kanceláře, pomocnou ruku nabízejí ale některé neziskové společnosti. Odvaha je ale potřeba na všech stranách, odstrašujících příběhů a předsudků je totiž řada.

Špatnou zkušenost z pronájmu bytu v Mostě mladému romskému páru popsala pro Blesk.cz Martina z Prahy. Nájem nejdřív platili pravidelně, „zvrtlo se to“ po devíti měsících. Muž přišel o práci a se ženou se hádal kvůli penězům, přes den jim v bytě štěkal pes a sousedé si začali stěžovat. Výpadek prvních nájmů pokryla ještě kauce, pak to přišlo.

„Na poslední kontrole jsme zjistili, že chybí televize. Nájemce řekl, že ji půjčil sestře a že ji vrátí za týden. Už nevrátil. Skončila v nedaleké zastavárně,“ zmínila Martina. Prodloužení pronájmu se rodina už nedočkala a byt podle pronajímatelky skončil plný špíny. „Kuchyně i nádobí mastné, všude prach a o nechutné špíně v koupelně a na záchodě nemluvě,“ mrazí mladou ženu ještě dnes.

Realitní poradci: Romy nikdo nechce

Podle realitních poradců záleží hlavně na tom, co chce majitel, 99 procent pronajímatelů o Romy nestojí. „Když se s majitelem na začátku bavím, tak mi to často řekne hned. Jsou lidé, kteří vyloženě chtějí Čechy nebo cizince, ale nikdo nechce Romy. Já jsem takhle pronajal byt několikrát a vždycky s tím byl problém,“ uvedl makléř pod podmínkou anonymity.

Jak se Romové o odmítnutí dozvědí? Po telefonu jde vše ještě hladce, dozvědí se, že s jeho etnikem nemá problém ani makléř, ani pronajímatel. Později se ale už neozve. Pokud dojde na osobní schůzku, chce na ni přinést pracovní smlouvu. 

Romové totiž podle makléře často platí nájemné ze sociálních dávek a na ty se nedá stoprocentně spolehnout. Majitelé podle něj Romy nechtějí, bojí se, že by jim „z bytu udělali kůlničku na dříví“, nejčastější obavy ale mají o nájemné.

Video  Romka Mária našla byt pro rodinu se dvěma dětmi. Předtím je nikde nechtěli  - Hate Free Culture
Video se připravuje ...

Vymahač na neplatiče a „vypečený“ pár

Poradce vylíčil i některé zážitky, které s Romy měl. „Jednou jsem pronajal byt Romům, hned první nájem nezaplatili, sociální dávky na byt ale čerpali. Protože byt patřil dobrému klientovi, tak jsem strávil 80 až 100 hodin tím, že jsem se je snažil vystěhovat, měl jsem tam dokonce vymahače a podobně,“ uvedl.

Podle dalšího makléře existuje mladý romský pár, který takhle zkouší, co realitky vydrží. Ani on ale nevystoupil z anonymity. „Mladá Romka s přítelem obchází byty k pronájmu. Ve skutečnosti si nechtějí nic pronajmout. Nejdříve si telefonicky bez uvedení jména zjistí, jestli je byt volný. Hovor si nahrávají. Pak jdou na prohlídku a nahrají si, co jim říká makléř,zmínil.

„Pokud se stane, že se začne najednou naživo vymlouvat, že byt má najednou rezervaci apod. Tak následně kontaktují příslušnou realitní kancelář a vyhrožují , že to dají do televize, tisku, k soudu jako diskriminaci, protože jsou Romové. No a požadují od realitky odškodné za to, že si to nechají pro sebe,“ dodal makléř.

Expert na menšiny: Neřešitelná situace

Tomáš Taich jako referent oddělení integrace cizinců a národnostních menšin potvrzuje, že situace pro Romy není příznivá. U některých je až neřešitelná. „Romský problém se hodně překrývá i se sociálním problémem, řada z nich patří mezi sociálně slabší, s tím se váže řada dalších věcí,“ uvedl Taich.

Podle referenta hraje roli například zadluženost, u makléře prý Romové neuspějí. Ne všichni mají peníze na provizi realitce, a tak hledají na serverech, na kterých bydlení nabízí přímo samotní majitelé. Ani tam ale nemusí uspět. „Pokud Rom přijde na prohlídku bytu, tak  devět z deseti pronajímatelů řekne, že zrovna teď byt pronajali,zmínil.

Vadí psi, početné rodiny i důchodci

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že s Romy nejsou problémy ve smyslu nějaké živosti a podobně. Teď je spíš poptávka po bytech než nabídka, majitelé si vybírají, stejně jako jim vadí pes, tak jim vadí početná rodina, stejně tak nechtějí důchodce,“ dodal.

Že mají pronajímatelé mnohdy problém i s malým psem, potvrzuje Roman Goduš, který dlouhodobě hledá větší byt. „O diskriminaci Romů se mluví neustále, ale že jsou diskriminovaní majitelé psů, to nikoho nezajímá. Neznám moc případů, kdy pes prodal ústřední topení do sběrny, okna na blešáku a kvůli ohni vytrhal parkety,“ naštval se Goduš.