Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Alkohol ve vedru láká. Jak se napít bezpečně a kdo se opíjí hlavně v pátek?

Autor: Mii - 
20. června 2017
15:15

Teplo, slunce a studené zlatavé pivo. Taková je ideální představa strávení volného času u řady Čechů. Jenže alkohol může být v parném počasí problematický, a to zejména pro příležitostné konzumenty, kteří neumí odhadnout jeho účinky. Přitom zkazit si takové období kvůli nevolnosti, úžehu nebo dehydrataci nikdo nechce. Jak se takovým situacím vyhnout? A holdují Češi nárazovému víkendovému pití?

V parných dnech slunce opilost ještě umocňuje a lidé tolik nemají potřebu prokládat pití jídlem. Je to ale chyba.

Alkohol se do organismu začíná vstřebávat trávicí soustavou. Když je žaludek prázdný, o to rychleji jeho účinky přicházejí. V malých dávkách způsobí pocit uvolnění, pokud se ale dostane do organismu příliš rychle, receptory, které jsou za pocit pohody a relaxace odpovědné, se obsadí a nasměrují nový alkohol do centrální nervové soustavy. Nastane tak akorát pocit útlumu a v oblasti mozečku hrozí ochromení koordinace pohybů.

Policie plánuje kontrolovat opilé vodáky na Vltavě:

Je tedy důležité se před pitím najíst, ideálně zvolit nějaký tučný pokrm. Ještě důležitější je však nezapomenout na dostatečnou hydrataci – vedle alkoholu konzumovat i nealko. V létě je riziko dehydratace velmi vysoké.

„Zejména v teplém počasí bychom pití alkoholu měli prokládat dostatečným množstvím vody nebo jiným nealkoholickým nápojem, abychom předešli dehydrataci,“ radí Vladimír Darebník, koordinátor programu Pij s rozumem, který provozuje Unie výrobců a dovozců lihovin.

Rozhodně by lidé také neměli alkohol konzumovat na přímém slunci. Pobyt na přímém slunci se ale v létě nedoporučuje za žádných okolností, jelikož způsobuje celou řadu zdravotních problémů.

Ošetření intoxikovaného člověka

Někdy se stane, že k předávkování alkoholem přece jen dojde. Takový člověk se vyznačuje bledým obličejem, modráním rtů, tělesnou ochablostí, zpomaleným dýcháním i neschopností mluvit.

V podobném případě je důležité rychle vyvolat zvracení, aby se alkohol nemohl v žaludku vstřebat do krve. Zároveň je třeba osobu otočit na bok a zkontrolovat průchodnost dýchacích cest, dech i puls.

Dobré je také doplnit cukr, protože nadměrná konzumace alkoholu s sebou nese hypoglykemický efekt a při kriticky nízké hladině krevního cukru hrozí otoky mozku. Jelikož je cukr nejlépe vstřebatelný v tekuté formě, doporučuje se slazený nápoj. V neposlední řadě pak vyhledat odbornou pomoc.

Češi a nárazové pití

Češi jsou národ, který alkoholu holduje. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je Česko z členských států na druhé příčce s nejvyšší konzumací alkoholu. Výš je jen Rakousko. Každý zdejší občan vypije v průměru 11,9 litru čistého alkoholu ročně.

Přesto se Češi podle aktuálního průzkumu iniciativy Pij s rozumem programově neopíjí a alkohol konzumují v rozumné míře. Binge drinking neboli extrémně vysoká konzumace alkoholu v krátkém časovém úseku se většinové populace netýká.

Binge drinking se ale vyskytuje u mladých lidí. „K zamyšlení je, že s fenoménem nárazového pití se dnes setkávají častěji mladší lidé, a dokonce téměř polovina mladých lidí ve věku 18–26 let má někdy chuť se vydatně opít,“ řekl pro server Naše voda Vladimír Darební. Podle něj si příležitost opít se v pátek nenechá ujít 90 procent studentů.

Podívejte se, jak se vyrábělo víno ve středověku:

Video  Moravané začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi