Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodiče s malými alergiky si připlatí. Žádný sirup nebude bez doplatku

Autor: pet - 
16. června 2017
11:25

Pokud vaše dítě trpí alergií a je mu méně než šest let, chystejte si peněženku. Od srpna totiž narostou doplatky za léky na alergii, někde až o 15 procent. Podobně tomu bude i u léků na vysoký tlak. Státní úřad pro kontrolu léčiv totiž snižuje některým lékům úhradu, jak informoval v pátek deník MF Dnes.

Podle deníku se zvýší doplatky na léky pomáhající alergikům nebo lidem trpícím vysokým krevním tlakem. Změny by měly přijít v srpnu a některé doplatky na léky budou až o 15 procent dražší.

Podle dětské alergoložky Hany Janíčkové na změny v doplatcích doplatí hlavně děti do šesti let. Malé děti neumí ještě polykat tablety, proto jsou pro ně léčivé přípravky vytvářeny ve formě sirupů. Nenajde se však ani jeden, který by plně hradily pojišťovny a byl by tak bez okolních výdajů.

„V této formě ale žádný lék bez doplatku není, což rodiče s alergickými dětmi jednoznačně diskriminuje,“ dodala Janíčková pro MF Dnes.

VIDEO: Víte, jak se zachovat, když vaše dítě zasáhne silná alergická reakce?

Video  Jak se zachovat, pokud dítě postihne velká alergická reakce?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Rodiče, kteří za sirupy pro děti zaplatí ročně v přepočtu až 1000 korun, „nesou tyto změny velmi nelibě,“ podotkl lékárník Marek Hampel a dodal: „Zatímco dospělý má k dispozici plně hrazený lék ve formě tablet bez doplatku, malí alergici musí vždy doplácet. Doplatky za jedno balení sirupu či kapek se pohybují od 150 do 200 korun“. Hampel též zdůraznil viditelnou diskriminaci malých alergiků.

Lékový úřad, který má ceny na starosti, však nevidí nikde žádný problém a situace mu přijde naprosto normální. Mluvčí úřadu Lucie Přinesdomová pouze konstatovala: „V každé skupině léčivých látek má být nejméně jeden přípravek plně hrazený ze zdravotního pojištění. Zákon ale nestanoví, v jaké formě má být – zda ve formě tablet, kapek nebo sirupu.“

agfor ( 16. června 2017 13:00 )

Někde musí stát vzít těch 21000 Kč, které dostane každý updlík, až se sem po volbách nahrnou.

kartona ( 16. června 2017 12:15 )

Děti budou mít maximální doplatek 1000,-Kč za rok, stejně jako důchodci. To, co zaplatí během roku navíc, dostanou zpátky.

Zobrazit celou diskusi