Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Myslela jsem, že budu modelka.“ Zvrhlík vydíral školačku fotkami v prádle

Autor: bk - 
14. června 2017
12:42

Vaše dcera byla sexuálně zneužita na dětskou pornografii! To si v dopise od policie přečetla šokovaná matka mladé dívky. Její dítě se stalo obětí nebezpečného kybergroomingu. Trestného činu, při kterém pachatel pomocí internetu vyláká ze své oběti intimní fotografie, jimiž ji posléze vydírá. Dívčin případ patří k těm nejaktuálnějším, rozhodně však není ojedinělý. 

„Myslela jsem, že bych mohla mít nějakou zajímavou práci. Že bych mohla být modelka,“ řekla dívka pro společnost O2 Czech Republic, která se o možném nebezpečí na internetu snaží co nejvíce informovat veřejnost. I ona se nechala nalákat do pasti pachatele, který využil její naivity.

Zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že školačce na chatu píše žena, vzápětí se však v telefonátech ozýval mužský hlas. „Ze začátku byl normální. Říkal, co bude k práci potřeba. Že by chtěl poslat nějaké fotky,“ uvedla dívka. Konkretně se jednalo o snímky ve spodním prádle. Fotografie si měl pachatel dokonce pořizovat i přes webkameru.

Erotické snímky se později staly předmětem vydírání. Školačka chtěla, aby celou věc pachatel ukončil. Ten však vyhrožoval, že fotografie zveřejní, a stále trval na osobní schůzce, kde si prý o tom spolu promluví. Dokonce začal chodit i před její školu. Ze strachu nakonec dívka se setkáním souhlasila. S pachatelem se sešla hned dvakrát. Ani o jedné schůzce její matka nevěděla. V tu dobu měla zrovna večerní službu. Na druhém setkání chtěl muž dívku líbat. Ta to ovšem odmítala.

Další komunikaci pachatele už na podmět rodičů prošetřovala policie. Celá záležitost se nyní projednává u soudu. Matka oběti je z celé situace stále v šoku. „Je to hrozné. Tím, že jsem ji před tím neuchránila, tak je to jako kdybych si to prožila já,“ říká.

Video  „Myslela jsem, že budu modelka.“ Dívku zneužíval úchyl přes internet.  - Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, O2 Czech Republic
Video se připravuje ...

Děti se sdílením fotek nemají problém, ukázal průzkum

S erotickými zprávami nebo sdílením intimních fotek a videí má zkušenost 15 % dětí. Dokonce každý druhý teenager chatuje s cizími lidmi. „Pětina dětí nemá problém s internetovým kamarádem nebo se zcela cizím člověkem vyrazit na osobní schůzku,“ řekl pedagog Kamil Kopecký, který se podílel na výzkumu »Sexting a rizikové seznamování českých dětí v kyberprostoru«. Studie se zúčastnilo 4 878 respondentů od 7 do 18 let. 

Jaké osobní údaje šíří děti na internetu?

89 % jméno a příjmení

67 % fotografie obličeje

64 % e-mail

21 % telefonní číslo

16 % adresu školy

15 % kontaktní údaje k aplikacím Skype, Viber, apod.

11 % adresu bydliště

3 % heslo k e-mailovému účtu

2 % rodné číslo

1 % PIN platební karty

Proč teenageři posílají někomu své intimní fotky?

39 % byl to dárek pro přítelkyni/přítele

35 % důvodem byl flirt

34 % byla to odpověď na zaslanou sexy fotku, video

16 % byla to hra, zábava

15 % z legrace

14 % nudil/a jsem se

13 % chtěl/a jsem získat ocenění

12 % chtěl/a jsem upoutat pozornost

8 % nic z toho

7 % někdo mě donutil zaslat tento materiál

Komunikace na internetu

49 % dětí komunikuje na internetu s neznámými lidmi

31 % dětí by si na Facebooku do přátel přidalo přitažlivého chlapce/dívku, který(á) je požádal(a) o přátelství

Schůzka po internetu s neznámým člověkem

 50 % dětí by odmítlo

18 % by na schůzku šlo

32 % by si nabídku rozmyslelo

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi