Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dům skrýval část středověkého opevnění: V Praze našli bránu sv. Valentina

Archeologové našli bránu sv. Valentina. (ilustrační foto)
Archeologové našli bránu sv. Valentina. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, deb - 
12. června 2017
16:22

Základy brány patřící ke středověkému opevnění ze 13. století našli archeologové pod domem Na Kocandě u Palachova náměstí. ČTK o tom v pondělí informovala Šárka Máchová z Muzea hlavního města Prahy. Jeho archeologové v domě, který léta chátral, provádějí záchranný výzkum. Nyní se činžovní dům rekonstruuje.

Nález archeologů je podle Máchové jedinečný, protože poprvé dokládá nejen polohu brány staroměstského opevnění v celém půdorysu, ale zachovalo se i torzo její konstrukce. Průchod hradbou je v těsném sousedství dnešní Kaprovy ulice a směřuje ze Starého Města k tehdejšímu frekventovanému brodu na malostranském Klárově, uvedla. Podle písemných pramenů se brána nazývala u sv. Valentina podle blízkého románského kostela.

V loňské etapě výzkumu archeologové objevili v podzemí domu hradební zeď, dochovanou ve výjimečně souvislé délce více než 26 metrů. Hradba, pocházející z poloviny 13. století, v místě vedla kolem břehu Vltavy, byla silná až 1,9 metru. Dochovala se až do výšky téměř dvou metrů. Vzácně dochované relikty staroměstského opevnění včetně torza brány zůstanou podle Máchové zachovány v podzemí rekonstruovaného domu.

Neorenesanční nájemní dům Na Kocandě byl postaven na konci 19. století. Od konce 90. let minulého století patřil italskému vlastníkovi, který chtěl dům původně zrekonstruovat, v parteru zřídit prodejny a v patrech administrativní prostory a byty. Rekonstrukce ale nezačala, v roce 2003 podal investor žádost na změnu využití, a to na zařízení hotelového typu. S tím nesouhlasili památkáři ani ministerstvo kultury.

Vlastník pak objekt prodal a dům, který je kulturní památkou a součástí Pražské památkové rezervace, léta chátral. Nyní jej majitel rekonstruuje, několik dní září novou fasádou. S dokončením stavby se počítá do konce roku.

Zobrazit celou diskusi