Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škodlivá chemikálie je v účtenkách, bankovkách a plombách. Zkoumala ji i Češka

Autor: zzu - 
10. června 2017
11:10

Najdeme ho v účtenkách, bankovkách, zubních plombách, ale i kojeneckých lahvích. Řeč je o chemikálii bisfenol, která má několik podob. Velmi škodlivý bisfenol A měl nahradit „jemnější“ bisfenol S, jenže ani ten není pro zdraví bezpečný. Česká vědkyně Tereza Žalmanová z České zemědělské univerzity ho zkoumala a varuje, že může negativně ovlivnit například plodnost.

„Hojně se používal bisfenol A, byl takřka ve všem, a pak se zjistilo, že má negativní dopady na spoustu věcí, narušuje fyziologii regulace hormonální, také byl označen jako obesogen související s diabetem a se spoustou dalších poruch. Vznikl tedy tlak veřejnosti, aby tam bisfenol A nebyl. My jsme výzkumem chtěli poukázat na to, že ho nahradil bisfenol S,“ popsala Blesk.cz Žalmanová.

Náš výzkum byl zaměřený na reprodukci, ale už dřív se u bisfenolu S zjistilo, že poškozuje reprodukci u ryb. My jsme to ověřili ještě u savců na příkladě prasete,dodala česká vědkyně.

Účtenka jako zdravotní riziko?

Na co všechno má chemikálie vliv, zatím není jasné. V médiích už se objevily zprávy o tom, že škodliviny z plastových obalů pronikají do jídla. Nebezpečná látka se do těla dostane ale i kůží. Vzhledem k tomu, že je bisfenol S v účtenkách i bankovkách, může být kontakt s ním na denním pořádku.

Výzkum provedli vědci z České zemědělské univerzity v Praze, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Výzkumného ústavu živočišné výroby. Lidé často sledují, jestli jsou výrobky bez bisfenolu A, ale nad jeho podobně škodlivým „parťákem“ se nepozastavují.

Markantní poruchy u prasečího vajíčka

Bisfenol A je zatím stále obsažen v některých plombách. Bílou, takzvanou fotokompozitní plombu, nemá každý. „V plombách a zubních výplních je často bisfenol A. V publikovaných studiích byla zaznamenána jeho estrogenní aktivita,“ zmínila Žalmanová s tím, že na něj ale výzkum nemířil.

Vědci provedli pokus na vývoji prasečího vajíčka, které je velmi podobné tomu lidskému. A výsledky byly tristní. „Sledovali jsme vývoj prasečího vajíčka, jestli se něco stane nebo nestane, při minimální koncentraci bisfenolu S. Ve finále šlo o hrozně markantní poruchy,“ uvedla Žalmanová.

„Prokázali jsme škodlivý vliv chemikálie, ale my jsme sledovali jenom jednu úzkou část, kterou je v organismu reprodukce. Pravděpodobně to má vliv na celou další řadu věcí. Obě dvě látky mají estrogenní aktivitu a podobný účinek. Bisfenol S je termo stabilnější, aby se hůř uvolňoval, ale zase v organismu působí déle. V roce 2011 vydala EU nařízení, kde se zakázal bisfenol A u některých výrobků, proto začal tlak, aby se nahradil. Pátrá se po náhradě, která bude vhodná,“ dodala Žalmanová.

Proč měnit jednu chemikálii za jinou?

Bisfenol A je třeba v bílých fotokompozitních plombách. Ty by měly mít matky a kojící ženy zdarma, Evropská unie totiž začala tlačit na likvidování amalgámových plomb. Jak v pátek upozornil deník Mladá fronta Dnes, amalgám pro organismus škodlivý není. Škodí ale životnímu prostředí, když se při odvrtávání ze zubu dostane do kanalizace.

Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze, který deníku poskytl rozhovor, se lidé amalgámu bát nemusí. O škodlivosti plomb z bílé pryskyřice dentisté vědí už řadu let a sami na to upozorňovali. Chrz dále uvedl, že vedle škodlivé chemikálie obsahují i nanočástice a nikdo nedokáže odhadnout, jaký vliv bude mít výplň na organismus třeba po dvaceti letech užívání. Podle Chrze je jejich obvyklé použití pouze na místech, kde by plomba byla vidět. Na stoličky obvykle bílé výplně nedávají.

andy83 ( 2. května 2018 10:09 )

Amalgánová plomba je dlouhodobá, ale pochybuji, že někdo jí účtenky na kila. A jestli mi chemikálie z účtenek uvízne na rukou: 1. tak si asi ty ruce budu olizovat ? 2. nebo si ruce umyji po příchodu domů ?

Zobrazit celou diskusi