Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Studenta vinili z útoku na dům Stropnického. Teď Pelikán pošle Rusovi 360 tisíc

Autor: ČTK - 
8. června 2017
17:15

Ministerstvo spravedlnosti vedené Robertem Pelikánem (ANO) se omluvilo ruskému studentovi Igoru Ševcovovi. A přiznalo mu 360 tisíc korun za nezákonnou vazbu a trestní stíhání. Uvedl to ve čtvrtek web Aktuálně.cz. Podle mladíkova právníka Pavla Kožouška žádal Ševcov čtyřnásobnou částku. Student byl obžalován z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany a také z pomoci při posprejování vězeňské zdi, justice mu ale nakonec žádný trestný čin neprokázala.

Ševcov dlouhodobě pobývá v Česku, studuje tu etnologii na Filozofické fakultě. Po svém zatčení strávil tři měsíce ve vazbě. Pravomocný trest v podobě tříletého zákazu účasti na demonstracích mu pak soudy uložily za to, že držel hlídku při psaní anarchistických hesel.

Mladíka se však následně zastal Nejvyšší soud, který označil jeho počínání za zanedbatelné a poslal případ do přestupkového řízení.

„Ministerstvo spravedlnosti vyslovuje omluvu za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, v jehož důsledku bylo vydáno nezákonné rozhodnutí o vazebním stíhání Vašeho klienta,“ napsalo podle Aktuálně.cz ministerstvo Ševcovovu právníkovi.

Úřad studentovi přiznal 92 000 korun za vazbu, 103 000 za náklady na obhajobu a zbytek částky za to, že byl trestně stíhán. Nevyplacenou část vzneseného nároku může Ševcov po ministerstvu vymáhat soudně.

lubosbeyr ( 8. června 2017 18:19 )

Zobrazit celou diskusi