Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odkládáte otěhotnění? Zjistěte, kolik plodných let vám ještě zbývá

Autor: ula - 
5. června 2017
05:52

S neplodností se v Česku potýká stále větší počet párů. Lékaři tvrdí, že problémy má každá pátá dvojice, problémy se mohou vyskytovat na straně žen i mužů. Většina lidí se odhodlá k založení rodiny až v pozdějším věku, kdy už je šance na otěhotnění nižší. Na začátek června připadá Národní den neplodnosti, některá centra nabízejí vyšetření plodnosti zdarma. Nespoléhejte na testy, které se dají koupit v lékárně, podle odborníků nejsou spolehlivé.

Pokud jste slyšeli, že plodnost mužů snižují časté návštěvy sauny, práce v horku, nebo pouštění vyhřívání v autosedačkách, tak to nejsou pouhé mýty, ale holý fakt.

„Studie prokázaly, že pokud někdo neustále sedí s horkým notebookem na klíně, že to může ovlivnit výsledky spermiogramu,“ řekla ve studiu Blesk Hana Višňová, odbornice na reprodukční medicínu.

Pokud kouříte, trpíte obezitou nebo jste prodělali anorexii, mohou být vaše šance na těhotenství také nižší.

Domácí testy plodnosti?

Žena si může koupit ovulační testy, podle kterých zjistí, kdy je nejlepší chvíle na to zkusit počít dítě. „Ale rozhodně žena sama nezjistí, jestli má normální dělohu, jestli má průchodné vejcovody, což jsou faktory, které plodnost ovlivňují, říká Višňová. Pokud jste narazili na testy plodnosti v lékárně, tak rozhodně jsou spolehlivé, upozornili lékaři.

Jak zjistíte, kolik vám zbývá plodných let? A jak testy plodnosti probíhají? Dozvíte se v rozhovoru:
Video  Jak jsou na tom Češi a Češky s plodností?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině