Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obezita i únava: Lidé netuší, že je za tím štítná žláza. Jak to zjistila Marie?

Autor: Zuzana Zelenková - 
24. května 2017
19:13

Příznaky špatně fungující štítné žlázy mohou být nenápadné, podle celosvětového průzkumu téměř polovina lidí o svém onemocnění vůbec neví. Marie Pecharová (28) nad onemocněním dokonce mávla rukou, než si uvědomila možné důsledky. 

„Před několika lety jsem začala řešit gynekologické problémy. Moje lékařka mi po nutných odběrech doporučila návštěvu endokrinologie. Na té jsme posléze zjistili, že mám sníženou funkci štítné žlázy a dva už kalcifikované uzlíky,“ vyprávěla Marie.

Z onemocnění si nic nedělala. Z prvotního šoku se oklepala a šla dál. „Nejdřív jsem byla trochu smutná, nejsem typ, který by chodil k doktorům. Ale protože jsem špatný pacient, přestala jsem po čase brát léky a nepřišla ani na kontrolu,“ popsala Marie.

Šok nezodpovědnou pacientku probral až o rok později. „Potkala jsem kamarádku, která se mi svěřila, že musela kvůli podobnému problému na operaci, a tak jsem šla znovu k lékaři. Od té doby se snažím být poslušný pacient. V mém případě stále stačí léky,“ dodala Marie, která je ráda, že její štítná žláza zatím zůstává vcelku. Kvůli uzlům ji ale lékaři musí hlídat.

Podle doktorů přibývá pacientů s nemocí tohoto orgánu. „Onemocnění poměrně narůstá, jakmile se lidé necítí úplně dobře, tak lékaři automaticky nabírají právě i hormony štítné žlázy,“ řekla lékařka z Endokrinologického ústavu Marcela Dvořáková.

Podle Dvořákové jsou nejčastější autoimunitní onemocnění s následnou hypofunkcí (sníženou funkcí štítné žlázy, pozn. red.). Dále následují strukturální změny jako nejrůznější uzle. „U uzlů je zapotřebí identifikovat, jestli jsou benigní (nezhoubné), nebo maligní (zhoubné). Do uzlu nevidíme, takže se dělá punkce štítné žlázy a podle odečtu cytologie se zjistí, o jaký uzel jde. Po určení diagnózy musíme určit postup, jestli budeme léčit, nebo operovat. Ne každý uzel se musí operovat,“ vysvětlila Dvořáková.

Řada lidí se sníženou funkcí štítné žlázy může přibrat na váze. Jaké jsou další příznaky? „Se sníženou funkcí se může pojit i obezita, lidé jsou potom unavení, nevýkonní, zimomřiví, neúměrně přibírají, mají suchou kůži, mohou mít zhrubělý hlas. Organismus je zpomalený, lidé se mohou třeba těžko vyjadřovat a jsou spaví. Druhý extrém je hyperfunkce. Pacient má urychlené myšlení, bušení srdce, potí se, je mu horko,“ popsala Dvořáková.

„Orgány“ z 3D tiskárny:

Přírůstky na váze jsou podle lékařky obvyklé. Pacient dostane léky s hormony, které štítná žláza produkuje, a potom může nějaký ten přebytečný kilogram shodit. Žádné markantní hubnutí to ale podle Dvořákové není. Potom je také k uvážení, jestli má dotyčný vyváženou stravu.

Podle lékařky se v případě uzlu může odstranit pouze jedna strana štítné žlázy, každý uzel se ale neoperuje. Pokud se odstraní celá, tak organismus úplně přichází o produkci daného hormonu, následně se tedy dodává pomocí léků. 

Na tuto problematiku upozorňuje i „Týden štítné žlázy“. Ten letos probíhá od pondělí 22. května do 28. května. Jedná se o celosvětovou osvětovou kampaň, a letošní „Týden štítné žlázy“ je už devátý. Akce chce nejen upozornit na problematiku spojenou s nemocemi tohoto orgánu a varovat lidi, kteří o svém onemocnění do té doby nevěděli, ale také vyvrátit mýty, které na veřejnosti kolují.

joudajoudovy ( 25. května 2017 11:49 )

a na to blivy prisli az nyni, kdy 1/4 stoleti do lidi cpou duvody jejich obezity a nabizi zarucene overene diety, produkty na hubnuti ci plasticke upravy?

Zobrazit celou diskusi