Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Rekordní pokuta za nevyžádanou poštu. Firma má zaplatit přes čtyři miliony

Autor: ČTK, base - 
19. května 2017
14:00

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) uložil rekordní pokutu za šíření nevyžádaných obchodních sdělení. Sankci 4,25 milionu korun dostala mostecká společnost Eurydikapol (dříve společnost JH HOLDING). V pátek o tom informoval mluvčí úřadu Tomáš Paták.

„K této pro zatím nejvyšší částce dospěl úřad na základě zhodnocení podaných stížností, jichž obdržel okolo 700. Tato nevyžádaná obchodní sdělení byla zasílána opakovaně po dobu téměř jednoho roku,“ uvedla ve zprávě předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů.

Společnost podle ÚOOÚ neprokázala, že disponovala souhlasy ve smyslu zákona o některých službách informační společnosti, a tudíž zasílala nevyžádaná obchodní sdělení bez těchto souhlasů. Dopustila se tím podle úřadu správního deliktu, neboť adresáti nebyli ani jejími zákazníky.

„Při stanovení výše sankce úřad zohlednil jak celkový počet přijatých stížností, tak počet unikátních adres, na které byla obchodní sdělení zaslána, tedy počty lidí, kteří byli zasaženi takovým protiprávním jednáním,“ upřesnila Janů.

Společnost spam rozesílala i při probíhající kontrole

Úřad při úterním udělení pokuty také zohlednil to, že i přes zahájenou kontrolu společnost nadále nevyžádaná obchodní sdělení zasílala, a nedbala tak na upozornění úřadu.

Přitěžující okolností byla rovněž skutečnost, že šíření obchodních sdělení bylo vysoce obtěžující, neboť na některé adresy byla obchodní sdělení doručena v řádech několika desítek obtěžujících e-mailů a v jednom případě bylo dokonce doručeno téměř dvě stě nevyžádaných obchodních sdělení.

Jak si nejlépe doma vyčistit klávesnici? To se můžete podívat zde:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi